Υγεία

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών το αντιικό φάρμακο της Merck

Μελέτη το «ενοχοποιεί» για σύνδεση του με νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού –Τι απαντά η εταιρεία

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών το αντιικό  φάρμακο της Merck
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπαίνει το αντιικό χάπι της Merck για Covid-19 καθώς νέα μελέτη το ενοχοποιεί ως υπεύθυνο για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε ορισμένους ασθενείς.

Μάλιστα αρκετοί είναι οι ερευνητές που ανησυχούν ότι το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορωνοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι μεταλλάξεις που συνδέονται με τη χρήση του χαπιού Lagevrio της Merck έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς, σύμφωνα με το προσχέδιο μιας μελέτης που διενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι μεταλλάξεις του ιού που συνδέονται με το χάπι προς το παρόν δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο medRxiv. Αλλά και μόνον η ύπαρξή τους υπογραμμίζει, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, τους πιθανούς κινδύνους στην ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Κίνα.

Το Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορωνοϊού, οι οποίες εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Ορισμένοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη του 2021, δηλαδή πριν λάβει έγκριση, ότι, λόγω του τρόπου λειτουργίας του, το φάρμακο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις που ίσως να αποδειχθούν προβληματικές.

Η απάντηση της εταιρείας Merck για το αντιικό χάπι

Από την πλευρά της η εταιρεία, αμφισβητεί την άποψη ότι το φάρμακό της προκαλεί προβληματικές παραλλαγές.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση κυκλοφορούντων παραλλαγών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τη μελέτη. «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio (μολνουπιραβίρη) είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορωνοϊού».

Σημείωσε, επίσης, ότι νέες μεταλλάξεις έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης. Η Merck υπέδειξε την έρευνα που έγινε σε ζώα και η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις.

Τέλος ο Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο οποίος ενέκρινε το Lagevrio στα τέλη του 2021, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει έρευνα τρίτων και συνεργάζεται με εταιρείες που παράγουν φάρμακα για την Covid-19, προκειμένου να αξιολογήσει τη σχέση των προϊόντων τους με τις παραλλαγές του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης