Υγεία

Καρκίνος του Πνεύμονα: Τρόποι πρόληψης του

Ημερίδα στις 4 Φεβρουαρίου τα Χανιά ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου

Καρκίνος του Πνεύμονα: Τρόποι πρόληψης του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα πραγματοποιείται στα Χανιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Την ημερίδα διοργανώνουν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ κ. Στέλιο Λουκίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα και η καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης είναι στοιχεία-κλειδιά της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη.

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT) και η ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν δύο εργαλεία που πρέπει να σχεδιαστούν με τον σωστό τρόπο», επεσήμανε.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ Ελευθέριος Ζέρβας, διευθυντής στην 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία, επισήμανε ότι η LDCT πραγματικά σώζει ζωές. Και αυτό διότι συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, όταν ακόμα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ακτινολογική και Θωρακοχειρουργική Εταιρεία προετοιμάζουν την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι και ο καθαρός αέρας που αναπνέουμε. Αέρας καθαρός χωρίς εισπνεόμενου ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς. «Η ανάγκη αυτή δεν θα αφορά μόνο τους καπνιστές ή τους κατοίκους μεγαλουπόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά όλους μας, είτε εργαζόμαστε σε επιβαρυμένα επαγγελματικά περιβάλλοντα είτε έχουμε αυξημένη ενδοοικιακή ρύπανση», τόνισαν οι πνευμονολόγοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων Μιλτιάδης Μαρκάτος τόνισε πως ο πνευμονολόγος που εργάζεται στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εκείνος που πρώτος έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς και μπορεί να τους ενημερώσει και να τους κατευθύνει σωστά.

Δείτε επίσης