Υγεία

Επιχείρηση - «σκούπα» για να εξαφανιστούν τα ράντζα από τα νοσοκομεία

Τί προβλέπει το έκτακτο σχέδιο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα - Το μοντέλο του «Ευαγγελισμού» και η μεταφορά ασθενών δίχως έξοδα

Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο εξαφάνισης των ράντζων από τα δημόσια νοσοκομεία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας για την εξαφάνιση των ράντζων από τους διαδρόμους και τα ΤΕΠ των δημοσίων νοσοκομείων.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η υλοποίηση του συστήματος Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στοχεύοντας να μπει φρένο στο χρόνιο θέμα των ράντζων.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, πρώτης γραμμής και στις εφημερίες, όπου δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα υπάρχει βοήθεια από άλλα δημόσια νοσοκομεία καθώς και από ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες έχει έρθει σε συμφωνία το υπουργείο Υγείας.

Έτσι, θα αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία, που εφημερεύουν με τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας να μεταφέρονται κατευθείαν στις αντίστοιχες κλινικές, είτε άλλων δημοσίων νοσοκομείων είτε ιδιωτικών κλινικών, χωρίς να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ έχει έρθει σε συμφωνία προκειμένου τα έξοδα να καλύπτονται όλα από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ήδη το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην προχθεσινή του εφημερία, έκλεισε χωρίς ράντζα καθώς αρκετά περιστατικά μεταφέρθηκαν στο ΝΜΤΣ, όπου είχε αποφασιστεί η επικουρική συνδρομή του.

Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου με ανάρτηση του, ανέφερε ότι: «Ο Ευαγγελισμός από χθες για πρώτη φορά μηδένισε τα ράντζα και αυτός θα είναι ο κανόνας από εδώ και μπρος. Τέρμα οι άθλιες εικόνες που πλέον θα αποτελούν εξαίρεση και πιθανά κάτι περιστασιακό για λίγες ώρες. Έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον Ευαγγελισμό όταν εφημέρευε, αναπτύσσονταν από 50 έως 70 ράντζα.

Στη «μάχη» και οι ιδιωτικές κλινικές

Θέτοντας το σύστημα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα από την επόμενη εβδομάδα θα συνδράμουν οι ιδιωτικές κλινικές στην αποσυμφόρηση των εφημεριών των νοσοκομείων πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πλεύρη, το σχέδιο που ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό τις επόμενες μέρες επεκτείνεται και στα άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται υπό πίεση δηλαδή στο Λαϊκό, το Γεννηματά και το Αττικό.

«Σε κάθε ένα από αυτά τα νοσοκομεία βάζουμε μία επικουρική δομή. Δηλαδή, στον Ευαγγελισμό βάλαμε το ΝΙΜΙΤΣ, στο Αττικό υπάρχει συμφωνία με μία ιδιωτική κλινική του Περιστερίου που θα υποστηρίξει το Αττικό. Στο Λαϊκό θα μπει η Παμμακάριστος, η οποία όμως αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των νοσοκομειακών γιατρών».

Οι ανακοινώσεις για τις τελικές συμφωνίες με τις ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αναμένονται να γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «αντίστοιχα την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν δύο έως τρεις ιδιωτικές δομές που θα υποστηρίξουν το Αττικό, το Λαϊκό και το Γεννηματάς. Το Αττικό είναι πιο δύσκολη περίπτωση. Όλα τα άλλα νοσοκομεία της Αθήνας θα είναι χωρίς ράντζα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις εφημερίες του νοσοκομείου Λαϊκό και την κάλυψη του από το Παμμακάριστος, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το τελευταίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης της Παθολογικής κλινικής και όχι μόνον. Παρά τις ελλείψεις, ο ίδιος εκτιμά πως είναι ένα κεντρικό νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να πάρει παθολογικά περιστατικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι γιατροί του Παμμακάριστος τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμα τμήματα, όπως τα χειρουργεία και ο αξονικός τομογράφος.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει πως η Παθολογική κλινική του "Παμμακάριστος" αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις και με επιστολή της προς τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), υπογραμμίζεται πως το Παθολογικό τμήμα καλύπτει και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με 5 γιατρούς (από τις 9 οργανικές θέσεις). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε κάθε εφημερία, να υπάρχει μόνον ένας υπεύθυνος γιατρός για τους χώρους, τόσο του τμήματος, όσο και της κλινικής CoViD.

Καμία επιβάρυνση για τον ασθενή

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία θα μετακινούνται στις ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμία επιβάρυνση.

«Πόσο προτιμότερο είναι αυτή τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;", διερωτήθηκε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας ότι όταν λήγει η εφημερία στο δημόσιο νοσοκομείο οι ασθενείς δεν πάνε στα δωμάτια.

«Άρα, στη λήξη της εφημερίας, η κάθε επικουρική δομή, είτε δημόσια είτε ιδιωτική που θα στηρίζει τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, θα λαμβάνει με μεταφορά από τα ασθενοφόρα τους πολίτες που είναι εκείνη τη στιγμή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Δείτε επίσης