Υγεία

Διάγνωση εξ’ αποστάσεως για χρονίως πάσχοντες ασθενείς ετοιμάζει το υπουργείο υγείας

Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα από το τηλέφωνο ή με βίντεο για τα χρόνια νοσήματα

Διάγνωση εξ’ αποστάσεως για χρονίως πάσχοντες ασθενείς ετοιμάζει το υπουργείο υγείας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ψηφιακή διάγνωση εξ’ αποστάσεως ετοιμάζει το υπουργείο υγείας για τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς με σκοπό να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις τους τόσο στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας όσο και στα νοσοκομεία.

Το πρόγραμμα διάγνωσης εξ’ αποστάσεως για την συνδρομή ιατρικών ψηφιακών συμβουλών εκπονείται από το υπουργείο υγείας, αποτελούμενο από 31 ειδικούς επιστήμονες αλλά και από στελέχη του υπουργείου.

Ο σχεδιασμός του γίνεται με κάθε λεπτομέρεια τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό να τηρηθούν όλα τα κλινικά πρωτόκολλα για την παροχή των υπηρεσιών τηλεσυμβουλευτικής.

Οι ιατρικές συμβουλές θα δίνονται είτε τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοκλήσης σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Το εν λόγω πρόγραμμα που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δομών υγείας (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) αλλά και στη μείωση της ταλαιπωρίας μετακίνησης των ασθενών, θα εφαρμοσθεί σε λίγους μήνες και μετά τις εκλογές, αναφέρουν μεταξύ άλλων πηγές από το υπουργείο υγείας.

Άλλωστε οι ειδικοί που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα επιδιώκουν πλήρη τήρηση όλων των πρωτοκόλλων, προσδιορίζοντας επ’ ακριβώς οι οδηγίες που θα πρέπει να δίνονται στους χρονίως πάσχοντες, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι κανόνες που επιβάλλονται από την ιατρική.

Επίσης αυτή η ομάδα επιδιώκει να υπάρχουν όλες οι τεχνικές παραμέτρους ώστε οι «ψηφιακές» υπηρεσίες που θα παρέχονται, να ενσωματώνονται και στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των χρονίως πασχόντων, όταν βέβαια αυτός ο φάκελος δημιουργηθεί.

Για αυτό άλλωστε το πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο, πιλοτικά μέχρι ωσότου ψηφιοποιηθούν όλοι οι φάκελοι των ασθενών που φτάνουν τα 4 εκατομμύρια.

Απώτερος σκοπός είναι οι ασθενείς πολίτες με χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν και θα δέχονται τις συμβουλές διαγνώσεις από το σπίτι τους.

Δείτε επίσης