Στην Ευρώπη νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Τι θα συζητηθεί στο Πανελλήνιο συνέδριο για την πάθηση

Το φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων και αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ έρχεται και στην Ευρώπη.
Πρόκειται για το σκεύασμα με την ονομασία λεκανεμάμπη (lecanemab) το οποίο καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και εγκρίθηκε προσφάτως από το (FDA) των ΗΠΑ. Αυτή η φαρμακευτική ουσία η οποία είναι μονοκλωνικό αντίσωμα και λειτουργεί με την απομάκρυνση από τον εγκέφαλο το β-αμυλοειδές, μία παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των πασχόντων, αναμένεται να λάβει έγκριση και στην Ευρώπη.
«Το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το β-αμυλοειδές», εξήγησε στο ΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ κυρία Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ διευκρινίζοντας ότι δεν θεραπεύει τη νόσο αλλά καθυστερεί την εξέλιξή της σε όλες τις κλίμακες που το χρησιμοποίησαν, αλλά και στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια νευρολογίας η λεκανεμάμπη προορίζεται για τα άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια διότι «σε αυτές τις περιπτώσεις έδωσε αποτελέσματα».
Τα παραπάνω ανέφερε η κ. Τσολάκη σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και το 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων τα οποία θα πραγματοποιηθούν παράλληλα υβριδικά στη Θεσσαλονίκη, στις 9-12 Φεβρουαρίου 2023.
Στα συνέδρια θα συζητηθούν θέματα όπως:
Η πρόληψη, η διάγνωση, η ανακουφιστική φροντίδα και τους παράγοντες κινδύνου της άνοιας.
Η φαρμακευτική θεραπεία και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και την τεχνολογία
Η ψυχολογία και η άσκηση
Η έρευνα, τη γενετική, τις πολιτικές και στρατηγικές
Η ψυχολογική στήριξη και οι κρατικές παροχές
Η εκπαίδευση και η εκπροσώπηση ασθενών
«Καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, θα παρουσιάσουν περισσότερες από 300 σημαντικές εισηγήσεις από όλο το φάσμα της άνοιας», ανέφερε η καθηγήτρια νευρολογίας.
Οι επιστήμονες που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο θα ανακοινώσουν όλα τα νέα επιστημονικά ευρήματα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.