Υγεία

Σάρκα και οστά παίρνει το ηλεκτρονικό μητρώο γεννητικού υλικού

Πόσοι δότες και δότριες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα

Σάρκα και οστά παίρνει  το ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο δοτών γεννητικού υλικού παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έθεσε σε εφαρμογή το Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού έχοντας μέχρι σήμερα καταγράψει 3.600 καταχωρήσεις δοτριών, 101 καταχωρήσεις δοτών και 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού.

Σε αυτό το Μητρώο όλες οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι τράπεζες κρυοσυντήρησης καταχωρούν τα ιατρικά δεδομένα των δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, τα οποία διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.600 καταχωρήσεις δοτών και δοτριών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΙΑΥ, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Βραχνής κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στις 17 Φεβρουαρίου το Ηλεκτρονικό Μητρώο κλείνει ένα έτος λειτουργίας, που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό το ηλεκτρονικό Μητρώο τροφοδοτείται σε πραγματικό χρόνο με τα στοιχεία των ατόμων που δώρισαν το γεννητικό τους υλικό στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

«Η ομαλή και η αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου είναι πάρα πολύ σημαντική έτσι ώστε για πρώτη φορά να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από το δότη στο λήπτη αλλά και να βοηθήσουμε στην άσκηση του εποπτικού ρόλου της εθνικής αρχής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βραχνής.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, πλέον η Αρχή έχει τη βάση δεδομένων που πρόεβλεψε ο νομοθέτης το 2010. Υπάρχει όλη η εικόνα με βάση το Μητρώο της ιχνηλασιμότητας του γεννητικού υλικού από τον δότη ή τη δότρια στον λήπτη που μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμη, αλλά και ασκείται ο εποπτικός ρόλος της Αρχής. Ειναι πολύ σημαντικό γιατί ελέγχεται ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από το γεννητικό υλικό του ίδιου δότη, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ορίζει ότι απαγορεύεται να γεννιούνται περισσότερα από 10 παιδιά με γεννητικό υλικό από το ίδιο άτομο, δότη ή δότρια» ανέφερε ο κ. Βραχνής

Παράλληλα ανέφερε ότι στο Μητρώο αυτό που έχει την έδρα του στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο καταγράφονται οι δότες και τα παιδιά που γεννιούνται, ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του δότη, καθώς από το 2005 υπάρχει στη χώρα μας ένας νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από δέκα παιδιά από γενετικό υλικό του ίδιου δότη».

«Η μονάδα στο Αττικό νοσοκομείο αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερα σε έξι μήνες» αποκάλυψε ο κ. Βραχνής κατά την συνέντευξη τύπου ωστόσο όπως είπε υπάρχουν εμπόδια τα οποία είναι: Το «κτιριακό και έχει σχέση με το συντελεστή δόμησης», ο εξοπλισμός της μονάδας, το προσωπικό της μονάδας με ειδικότητες του γυναικολόγου, του εμβρυολόγου, της μαίας και του ψυχολόγου.

Δείτε επίσης