Υγεία

Γρίπη: Λίγο πριν την κορύφωση – Πόσες εισαγωγές έγιναν την τελευταία εβδομάδα

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC

Γρίπη: Λίγο πριν την κορύφωση – Πόσες εισαγωγές έγιναν την τελευταία εβδομάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγες ημέρες πριν από την κορύφωση της γρίπης στη χώρα μας, ο ιός παρότι παραμένει σε σχετικά μέτρια ένταση η δραστηριότητα της, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρά ταύτα οι εισαγωγές με αφορμή την γρίπη στα δημόσια νοσοκομεία μόλις σε μια εβδομάδα έφτασαν τις 420.

Από τους ειδικούς λοιπόν η ένταση της γρίπης χαρακτηρίζεται μέτρια με την θετικότητα την τελευταία να φτάνει στο 11%, από 16% την εβδομάδα 23 έως 29 Ιανουαρίου.

Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, το οποίο ήταν 21% την ίδια εβδομάδα, έναντι 23% της προηγούμενης, όπως προκύπτει από το επιδημιολογικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από δέκα επιλεγμένα νοσοκομεία Ενηλίκων και Παίδων, την περασμένη εβδομάδα έγιναν συνολικά 8.346 εισαγωγές ασθενών για όλες τις αιτίες, εκ των οποίων οι 420 αφορούσαν γρίπη.

Ακόμη έγιναν, δύο εισαγωγές σε ΜΕΘ, εκ των οποίων η μία αφορούσε ένα 7χρονο αγόρι και η άλλη μία 68χρονη.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης και η καταγραφή της, έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ 57 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό ενώ έχουν χάσει τις ζωές τους 17 άνθρωποι.

Τι αναφέρει η Έκθεση του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων

Από τις 38 Ευρωπαικές χώρες οι 29 είχαν την περασμένη εβδομάδα υψηλά ή μέτρια επίπεδα διασποράς των ιών της εποχικής γρίπης. Μάλιστα έξι από αυτές, εμφάνισαν θετικότητα πάνω από 40% , όπως η Βουλγαρία, Γαλλία, Σλοβενία, Ελβετία και Μολδαβία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πλέον η εποχική δραστηριότητα της γρίπης εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με συνολικά φθίνουσα ένταση και θετικότητα. Ορισμένες χώρες στο κεντροανατολικό τμήμα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλή κυκλοφορία του ιού.

Τέλος το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρει ότι η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώθηκε στην Ευρώπη την εβδομάδα 19 έως 25 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης