Υγεία

Ίδια καρδιαγγειακή υγεία τα παιδιά της εξωσωματικής με εκείνα που συλλήφθηκαν με φυσικό τρόπο

Τι κατέγραψε διεθνής έρευνα για 35 χιλιάδες «παιδιά του σωλήνα»

Ίδια καρδιαγγειακή υγεία τα παιδιά της εξωσωματικής με εκείνα που συλλήφθηκαν με φυσικό τρόπο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διεθνής πολυπληθής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα και αφορούσε τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς και τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να αντιμετώπιζαν στην διάρκεια της ζωής τους, έδωσε απαντήσεις καθησυχάζοντας τόσο τους γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά- ενήλικες.

Διαπίστωσε ότι τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία από ότι τα παιδιά που η σύλληψη τους έγινε με φυσιολογικό τρόπο.

Η νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, καθησυχάζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, καθώς έχουν περίπου ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.

Στην εν λόγω έρευνα της επιστημονικής ομάδας Assisted Reproductive Technology and Health Partnership (ART Health), στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, εξετάστηκαν περίπου 35.000 παιδιά από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, τα οποία είχαν γεννηθεί με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν σε βάθος τριάντα χρόνων τους καρδιομεταβολικούς βιοδείκτες των παιδιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή, δρα Αχμέντ Ελχακίμ της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος και η λειτουργία της καρδιάς ήταν παρόμοια στα παιδιά της εξωσωματικής με τα υπόλοιπα παιδιά. Το μόνο διαφορετικό που εμφάνισαν τα παιδιά του σωλήνα ήταν τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατά την παιδική ηλικία τους, κάτι που όμως συνήθως δεν επιμένει μετά την ενηλικίωση τους, ενώ έχουν επίσης ενδείξεις για ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ως ενήλικες.

«Επρόκειτο για την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της», δήλωσε ο δρ Ελχακίμ. «Τόσο οι γονείς που συλλαμβάνουν ή ελπίζουν να συλλάβουν παιδί μέσω της τεχνολογίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και τα παιδιά τους, μπορούν να καθησυχασθούν ότι η καρδιομεταβολική υγεία τους φαίνεται να είναι ανάλογη στα παιδιά της ART και σε όσα η σύλληψη έγινε με φυσικό τρόπο. Περαιτέρω έρευνες με ακόμη πιο μακρύ ορίζοντα παρακολούθησης θα βοηθήσουν να εξετασθεί αν αυτά τα ευρήματα αλλάζουν όσο περνάνε τα χρόνια μετά την ενηλικίωση», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

Δείτε επίσης