Υγεία

Γρίπη: Ποιοι νοσηλεύονται συχνότερα – Ο ρόλος των χρόνιων παθήσεων

Πότε είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές. Γιατί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι σωτήριος

Γρίπη: Ποιοι νοσηλεύονται συχνότερα – Ο ρόλος των χρόνιων παθήσεω
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σοβαρές επιπλοκές σε πολλά άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσει η γρίπη. Η συγκεκριμένη λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να ρίξει αυτούς τους ασθενείς στο κρεβάτι, ή να τους οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή ακόμα και στο θάνατο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικό CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) τα τελευταία χρόνια, περίπου 9 στους 10 ανθρώπους που νοσηλεύονταν λόγω γρίπης είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Οι υποκείμενες παθήσεις που συνήθως θέτουν τους ενήλικες σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη περιλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαβήτη (υπολογίζεται ότι το 1/3 των ατόμων που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης είχαν διαβήτη τύπου 1 ή 2), την παχυσαρκία και χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως άσθμα, κυστική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

«Οι ενήλικες που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο επιπλοκών εάν προσβληθούν από γρίπη», δήλωσε ο Δρ Eduardo Sanchez, επικεφαλής ιατρός στον τομέα πρόληψης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Για παράδειγμα, εάν έχετε καρδιακή νόσο και δεν έχετε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, έχετε έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη λοίμωξη. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είναι διπλά προστατευτικό – από την ‘κακή’ γρίπη και από τις επιπλοκές της», πρόσθεσε. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, αλλά ποτέ δεν είναι αργά με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ τουλάχιστον – αλλά και στην γηραιά Αλβιόνα – οι ιοί της γρίπης θα συνεχίσουν να μας κατατρέχουν για πολύ καιρό ακόμη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τον εμβολιασμό, τα άτομα δεν προστατεύουν μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους που είτε δεν είναι σε θέση να εμβολιαστούν είτε έχουν εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια.

Η γρίπη είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για ασθενείς με πνευμονική νόσο επισημαίνει ο Δρ Albert Rizzo επικεφαλής ιατρός για την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία. Ο ίδιος επισημαίνει την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού τόσο για τους πιο ευάλωτους ενήλικες, όσο και για τα άτομα του περίγυρού τους έτσι ώστε να τους προστατεύσουν.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι υποκείμενες παθήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω θέτουν τα άτομα και σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19, επομένως είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουμε και τους αναγκαίους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης