Υγεία

Αμερικανός πολίτης μίλαγε με ιρλανδέζικη προφορά μετά από επέμβαση καρκίνου προστάτη

Πως προσπάθησαν να το εξηγήσουν οι επιστήμονες

Αμερικανός πολίτης μίλαγε με ιρλανδέζικη προφορά έπειτα από επέμβαση για καρκίνο του προστάτη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια απίστευτη επιπλοκή – παρενέργεια προκλήθηκε σε έναν Αμερικανό πολίτη ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργείο για αφαίρεση καρκίνου του προστάτη.

Ο ασθενής παρότι είχε συγγενείς και φίλους από την Ιρλανδία δεν είχε πάει ποτέ σε αυτήν την χώρα ούτε μιλούσε ποτέ με ιρλανδική προφορά. Ωστόσο μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε μίλαγε με Ιρλανδική προφορά σε σημείο που κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν γέννημα θρέμμα της Ιρλανδίας.

Ο άνδρας αυτός σύμφωνα με τους επιστήμονες που χαρακτηρίζουν την περίπτωση αυτή μοναδική στον κόσμο, ανέπτυξε σύνδρομο ξένης προφοράς (foreign accent syndrome – FAS) ως μια σπάνια και ίσως μοναδική εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Case.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας η υπόθεση αφορούσε έναν 50χρονο άνδρα που διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη 20 μήνες προτού εκδηλώσει προβλήματα ομιλίας. Σε εκείνο το σημείο, ανέφερε αξιοσημείωτες αλλαγές στα συνήθη μοτίβα ομιλίας του και ειδικά ότι είχε αρχίσει να μιλά με ιρλανδική προφορά!

«Ο ασθενής δεν είχε πάει ποτέ στην Ιρλανδία και δεν είχε μιλήσει ποτέ με ιρλανδική προφορά, αν και έχει Ιρλανδούς συγγενείς και φίλους και είχε ζήσει για λίγο στην Αγγλία στα 20 του» έγραψαν οι επιστήμονες για τον άνδρα, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, παρούσα σε όλα τα περιβάλλοντα και σταδιακά έγινε επίμονη» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Από την πλευρά του ο ασθενής είπε στους γιατρούς ότι δεν είχε υποστεί κανένα τραύμα στο κεφάλι, ούτε άλλα συμπτώματα πέρα από ακούσια απώλεια βάρους. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου που του έκαναν ήταν φυσιολογική, αλλά μια αξονική τομογραφία της λεκάνης και της κοιλιάς του αποκάλυψε ότι ο καρκίνος του προστάτη του προχωρούσε. Πέρα από τη διάγνωσή του με FAS, παραπέμφθηκε σε νευρολόγους για περαιτέρω διερεύνηση.

Το FAS είναι εξαιρετικά σπάνιο, με μόνο περίπου 100 άτομα στον κόσμο να έχουν διαγνωστεί με την περίεργη πάθηση η οποία συνήθως προκαλείται έπειτα από τραυματισμό στο κεφάλι ή εγκεφαλικό επεισόδιο, και εφόσον επηρεαστούν κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ομιλία.

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάσταση δεν είναι μόνιμη και σταδιακά υποχωρεί, για παράδειγμα καθώς ο πάσχων αναρρώνει από εγκεφαλικό.

Η αλλαγή στους ήχους που παράγονται από άτομα με την πάθηση προκαλείται συχνά από αλλοιωμένες κινήσεις της γνάθου και της γλώσσας του ασθενούς. Η “ξένη προφορά” είναι πιθανώς πραγματικά μόνο στο μυαλό των ανθρώπων που την ακούν, δηλαδή μια μορφή παρειδωλίας.

Σε ότι αφορά τον 50χρονο Αμερικάνο τρεις μήνες αργότερα, λαμβάνοντας θεραπεία για τον καρκίνο του, ο ασθενής μιλούσε ακόμα με ιρλανδική προφορά ενώ είχε αναπτύξει πόνο στην κοιλιά και στα πόδια.

Από τις διαγνωστικές εξετάσεις που του έγιναν διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ και στα οστά. Ο καρκίνος προχώρησε περαιτέρω, δίνοντας μετάσταση και στον εγκέφαλο.

Πως το εξήγησαν

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι το σύνδρομο ξένης προφοράς προκλήθηκε από παρανεοπλασματικό σύνδρομο, δεδομένου ότι μπορεί να συσχετιστεί με καρκίνο του προστάτη. Επίσης, θεωρούν ότι η εξέλιξη του FAS του συνέπεσε με την εξέλιξη του καρκίνου. Τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα είναι συστηματικά συμπτώματα που προκαλούνται από μη φυσιολογικές μάζες μέσω ορμονικών, ανοσιολογικών ή άγνωστων μηχανισμών.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία του FAS ως αποτέλεσμα καρκίνου του προστάτη, αν και έχουν αναφερθεί άλλες δύο περιπτώσεις σε ασθενείς με άλλους κακοήθεις καρκίνους.

Ο 50χρονος ασθενής από την Αμερική απεβίωσε υπό ανακουφιστική φροντίδα, με την ομάδα να σημειώνει ότι “η ιρλανδική προφορά του διατηρήθηκε μέχρι και τον θάνατό του”.

Δείτε επίσης