Υγεία

Οι έξι λόγοι που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο long covid

Τι έδειξε μελέτη του Χάρβαρντ

Οι έξι λόγοι που μειώνουν σημαντικά  τον κίνδυνο long covid
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έξι παράγοντες που συνηγορούν στον υγιεινό τρόπο ζωής είναι αυτοί που συνδέονται στενά με τον χαμηλό κίνδυνο να εμφανίσει ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί από κορωνοιό, long covid.

Το δε σωστό σωματικό βάρος και ο επαρκής ύπνος είναι οι δύο από τους βασικότερους λόγους που ο ασθενής δεν θα εμφανίσει πιθανότατα long covid.

Οι σημαντικοί παράγοντες σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ είναι το σωστό σωματικό βάρος, η αποχή από το κάπνισμα, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η καλής ποιότητας διατροφή και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοιό και είχαν περίπου χαμηλότερο κατά το ήμισυ κίνδυνο για long COVID σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν υιοθετήσει κανένα τέτοιο παράγοντα, αναφέρει έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Andrea Roberts, τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών να μειώνει ενδεχομένως την εμφάνιση long COVID.

Στην μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία 32.000 νοσηλευτριών που ανέφεραν στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους το 2015 και το 2017 καθώς και το ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2 από τον Απρίλιο 2020 έως τον Νοέμβριο 2021

Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος περισσότεροι από 1.900 συμμετέχοντες εμφάνισαν λοίμωξη COVID-19. Μεταξύ αυτών, το 44% εμφάνισε long COVID.

Σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς κάποιον παράγοντα υγιεινού τρόπου ζωής, όσες είχαν 5-6 τέτοιους εμφάνισαν χαμηλότερο κατά 49% κίνδυνο long COVID.

Ακόμη τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και σε γυναίκες που εμφάνισαν long COVID, όσες ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής πριν την λοίμωξη εμφάνισαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα που παρεμβάλλονταν με την καθημερινότητά τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι απλές αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως ο επαρκής ύπνος, ενδεχομένως μπορεί να είναι ωφέλιμες για την πρόληψη long COVID, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Δείτε επίσης