Υγεία

Καμπανάκι κινδύνου από το προσωπικό του ογκολογικού νοσοκομείου οι «Άγιοι Ανάργυροι»

Σε ποιες κλινικές διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις και για ποιον λόγο πραγματοποιείται υπερεφημέρευση

Καμπανάκί κινδύνου από το προσωπικό  του ογκολογικού νοσοκοκμείο«Οι Άγιοι Ανάργυροι»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στα όρια του έχει φτάσει το προσωπικό του Ογκολογικού νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», από τις σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ειδικά στην διάρκεια των εφημεριών αλλά και στη νοσηλεία τεσσάρων κλινικών του νοσηλευτικού ιδρύματος της Κάτω Κηφισιάς.

Το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», επισημαίνουν ότι λόγω της πανδημίας τέθηκαν σε επιφυλακή, πραγματοποιώντας υπερεφημέρευση όχι μόνο ως ογκολογικό αλλά και ως γενικό νοσοκομείο ενώ τονίζουν ότι η Πνευμονολογική, η Παθολογική και η κλινική Covid, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει διπλό χαρακτήρα: ογκολογικό και γενικό. Από τον Ιανουάριο του 2022, εισήλθε στο καθεστώς γενικής εφημέρευσης του λεκανοπεδίου της Αττικής, με πρόσχημα τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας. Η ενέργεια αυτή, ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε από ενίσχυση προσωπικού, το οποίο ήταν ήδη σε οριακό επίπεδο.

«Τα φαινόμενα, που πλέον έχουν γίνει κανόνας στο νοσοκομείο μας, είναι οι μονοβάρδιες νοσηλευτών σε νοσηλευτικά τμήματα ή ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών ανά βάρδια σε μεγάλα και δύσκολα τμήματα (Πνευμονολογική, Παθολογική), το κόψιμο των ρεπό, η αδυναμία οι εργαζόμενοι να πάρουν τις νόμιμες άδειες τους, η υπερεφημέρευση των ιατρών. Τα παραπάνω τεκμηριώνονται αν δει κανείς τα προγράμματα βαρδιών όλων των κλάδων, με αποκορύφωμα τους νοσηλευτές» αναφέρει το προεδρείο του σωματείου.

Που εντοπίζονται τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού

Όπως αναφέρουν το προεδρείο των εργαζομένων η λειτουργία της Πνευμονικής κλινικής, με πλέον των 60 νοσηλευόμενων ασθενών, κάποιοι από τους οποίους βαρέως πάσχοντες και άλλοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, είναι αδύνατη και επικίνδυνη. Η εφημέρευση της πνευμονολογικής κλινικής ως μοναδικής για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής είναι παράλογη και ανέφικτη.

Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι η Παθολογική κλινική, με 37 κλίνες είναι μονίμως κατειλημμένες, καθώς πρακτικά εφημερεύει κάθε μέρα (γενικές εφημερίες και μικρά ΤΕΠ), έχει μόλις 2 νοσηλευτές ανά απογευματινή και βραδινή βάρδια και το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν και διασωληνωμένοι που αυτομάτως σημαίνει περισσότεροι νοσηλευτές. Το ίδιο ισχύει και για την Πνευμονολογική κλινική. Για την ασφαλή λειτουργία της παραπάνω κλινικής απαιτούνται τουλάχιστον 3 άτομα στις παραπάνω βάρδιες.

Σε ότι αφορά την ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν 10 κρεβάτια. Το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας ανέρχεται στα 22 άτομα μαζί με την προϊσταμένη. Η αναλογία νοσηλευτή: ασθενή είναι συνήθως 1:3 και στη νυχτερινή βάρδια μέχρι και 1:4. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για τα πρωτόκολλα λειτουργίας μιας Μονάδας, ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ’ ελάχιστον 4 νοσηλευτές για κάθε κλίνη.

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση της Μονάδας: καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων.

Σε ότι αφορά την κλινική Covid η οποία έχει δύναμη 20 κλινών και πολλές φορές διασωληνωμένους, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι νυχτερινές βάρδιες βγαίνουν από έναν νοσηλευτή ενώ το σύνολο των νοσηλευτών δεν είναι εξοικειωμένο με βαρέως πάσχοντες ασθενείς και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Όπως επισημαίνουν σε καθημερινή βάση, γίνονται αλλαγές στο πρόγραμμα υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή και να εργάζονται με ένα ή και κανένα ρεπό την εβδομάδα. Οι ασθενείς από την άλλη δε λαμβάνουν νοσηλεία, σίτιση ή νερό στην ώρα τους, αλλά ούτε και στοιχειώδη μέτρα υγιεινής (περιποίηση ασθενών μετά την ανάγκη τους).

Το σωματείο των εργαζομένων καταλήγει στο γεγονός ότι παρότι έχει απευθυνθεί πολλές φορές στη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ,με υπομνήματα για τα παραπάνω, δεν έχουν γίνει ποτέ δεκτοί, προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Δείτε επίσης