Υγεία

Μίνα Γκάγκα: «Με βραχιολάκι νοσηλείας» οι εισαγωγές των ασθενών στα Νοσοκομεία

Τι θα περιλαμβάνει που θα δίνεται, τι εξυπηρετεί η χρήση του

Μίνα Γκάγκα: «Με βραχιολάκι νοσηλείας»  οι εισαγωγές των ασθενών στα Νοσοκομεία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με βραχιολάκι αναγνώρισης σε νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία η αλλιώς το «βραχιολάκι νοσηλείας» θα εισάγονται πλέον στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.

Το βραχιολάκι αυτό ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να το φοράει καθ’ όλην την διάρκεια της νοσηλείας του στην υγειονομική μονάδα, θα εκτυπώνεται από το Γραφείο Κίνησης και την Γραμματεία των ΤΕΠ, και θα χορηγείται μαζί με την κάρτα εισόδου του πάσχοντος.

Είναι εύκαμπτο, πλαστικό, αδιάβροχο, αντιμικροβιακό και κατάλληλο για νοσοκομειακή χρήση το βραχιολάκι που θα πρέπει ο ασθενής που εισάγεται να το φοράει στον καρπό του χεριού του ή στον αστράγαλο του ποδιού του.

Σε περίπτωση δε που αυτό καταστραφεί ή σκιστεί η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να το αντικαταστήσει άμεσα.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος ο λόγος της χρήση του βραχιολιού νοσηλείας;

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα με εγκύκλιο που αποστέλλει στις νοσηλευτικές μονάδες αναφέρει ότι με το βραχιολάκι, εναρμονιζόμαστε με τους κανόνες που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αφορά μεταξύ άλλων την ασφαλέστερη ταυτοποίηση του ασθενούς πριν από κάθε ιατρική πράξη.

Πάνω σε αυτό θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, ο κωδικός περιστατικού – σε γραμμωτό κώδικα και άλλα βοηθητικά στοιχεία του ασθενή. Δεν θα απαιτείται πλέον καρτέλα ασθενούς μπροστά από το κρεβάτι νοσηλείας, ενώ και το νοσοκομείο μας συγκλίνει με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Επίσης το μέτρο σχετίζεται με τη διασφάλιση της ταυτοποίησης των ασθενών και στην ασφαλή χορήγηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου.

Η κ. Γκάγκα τονίζει προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων πως κάθε ασθενής πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του για νοσηλεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Βραχιόλι θα τοποθετείται στα νεογέννητα και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλονται σε επέμβαση μίας ημέρας ή σε αιμοκάθαρση.

Για ενηλίκους και παιδιατρικούς ασθενείς:

Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλαδή όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με πάντα το πατρώνυμο στη μέση. Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του ασθενή και εάν είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, οι νοσηλευτές οφείλουν να τον ρωτήσουν πριν τοποθετήσει το βραχιολάκι, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία.

Θα πρέπει, επίσης, να αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.

Το βραχιολάκι θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή στο διαβατήριό του).

Εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού στον καρπό του (δεξί ή αριστερό), μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο και - αν και αυτό είναι αδύνατο - στα κάγκελα του κρεβατιού.

Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας:

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφαλούς λειτουργίας των Νοσηλευτικών μονάδων της χώρας και της διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη και καθιέρωση των απαιτούμενων διαδικασιών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας για την άμεση συμμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού με τους Διεθνείς Στόχους για την Ασφάλεια των Ασθενών (InternationalPatientSafetyGoals), όπως έχουν υιοθετηθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι 6 Διεθνείς Στόχοι για την Ασφάλεια των Ασθενών συνοψίζονται στα κάτωθι:

Ταυτοποιείστε τον ασθενή σας σωστά

Εξασφαλίστε την ασφαλή και αποτελεσματική επικοινωνία

Εξασφαλίστε την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κινδύνου

Διασφαλίστε τη σωστή θέση, τη σωστή επεμβατική διαδικασία στο σωστό ασθενή

Μειώστε τον κίνδυνο εκδήλωσης λοιμώξεων που σχετίζονται με την παρεχόμενη φροντίδα

Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο πρόκλησης πτώσης για τον ασθενή σας και αποτελούν τους βασικούς άξονες με τους οποίους επιβάλλεται να εξοικειωθεί και να εφαρμόσει στην καθημερινή κλινική πράξη το σύνολο του προσωπικού που παρέχει ή/και εμπλέκεται στην παροχή της φροντίδας στους ασθενείς στο χώρο του Νοσοκομείου.

Δείτε επίσης