Υγεία

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσου σε νεαρούς ενήλικες

Τι έδειξε νέα έρευνα. Τι διαπιστώθηκε για το πλάσμα υγειών νέων

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσου σε νεαρούς ενήλικες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Medicine, οι υγιείς νεαροί ενήλικες που ατμίζουν ή καπνίζουν φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 βαριάς μορφής.

Τόσο το κάπνισμα όσο και το άτμισμα αυξάνουν την προδιάθεση του οργανισμού για αυξημένη φλεγμονή, μελλοντική σοβαρή επιδείνωση της Covid-19 και εμμένουσες καρδιαγγειακές επιπλοκές επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Θεόδωρος Κελεσίδης, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο τμήμα λοιμωδών νόσων της Ιατρικής Σχολής David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια(UCLA).

Ο Δρ. Κελεσίδης, ειδικότερα, τόνισε πως «το μήνυμα της έρευνας είναι ότι το κάπνισμα είναι ό,τι χειρότερο, αλλά το άτμισμα δεν είναι αθώο» και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για κάτι γνωστό για πολλές πνευμονοπάθειες, αλλά όχι για την Covid-19. Ήταν αρκετά ενδιαφέρον και πρωτότυπο το εύρημα ότι το άτμισμα αλλάζει τα επίπεδα κομβικών πρωτεϊνών που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για τον πολλαπλασιασμό του».

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της μελετης, εξέτασαν το πλάσμα αίματος που συλλέχτηκε προ πανδημίας από 45 μη καπνιστές, 30 ατμιστές και 29 καπνιστές τσιγάρων.

Στα δείγματα μετρήθηκαν τα επίπεδα πρωτεϊνών που ο κορωνοϊός χρειάζεται για τη δημιουργία αντιγράφων. Οι πρωτεΐνες που μετρήθηκαν είναι οι: ACE2, φουρίνη, Ang II, Ang 1–7, IL-6R, sCD163, L-σελεκτίνη και η ADAM17 που ρυθμίζει τις τρεις τελευταίες πρωτεΐνες.

Όπως διαπίστωσαν, στο πλάσμα υγειών νέων που καπνίζουν ή ατμίζουν ήταν αυξημένα τα επίπεδα φουρίνης, sCD163 και L-σελεκτίνης, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα της φουρίνης και ADAM17 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και στα λεπτά κύτταρα που επενδύουν την επιφάνεια των πνευμόνων σε καπνιστές και ατμιστές.

«Όσοι ατμίζουν μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές όσον αφορά την εκδήλωση λοιμώξεων και φλεγμονωδών προβλημάτων των πνευμόνων» εξήγησε ο Δρ Κελεσίδης υπογραμμίζοντας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι αβλαβή και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για ελάχιστο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της διακοπής του καπνίσματος και σε καμία περίπτωση από μη καπνιστές.

Στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει το μικρό δείγμα, αλλά και η εξέταση του πλάσματος αίματος και όχι ιστών. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά την έρευνα δεν εξετάστηκε ο ρόλος της ADAM17 σε σοβαρή λοίμωξη Covid-19 σε μη καπνιστές.

Δείτε επίσης