Υγεία

Ιός Μάρμπουργκ: Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ μετά την εκδήλωση κρουσμάτων και στο Καμερούν

Πρόκειται για ιό της οικογένειας Έμπολα με μεγάλη θνησιμότητα

Ιός Μάρμπουργκ: Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ μετά την εκδήλωση κρουσμάτων και στο Καμερούν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα ύποπτα κρούσματα του Ιού Μάρμπουργκ που εκδηλώθηκαν μετά την Ισημερινή Γουινέα και στο Καμερούν, έχουν θέσει σε επιφυλακή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εντείνει την επιτήρηση του παρακολουθώντας πολύ στενά την εξέλιξη αυτού του ιδιαίτερα παθογόνου ιού που προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα.

Οι υγειονομικές αρχές του Καμερούν έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά τον εντοπισμό δύο ύποπτων κρουσμάτων για λοίμωξη από τον ιό Μάρμπουργκ ενός σπάνιου αλλά πολύ μεταδοτικού ιού με υψηλότατο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο ιός που ανήκει στην οικογένεια Έμπολα έχοντας προκαλέσει επιδημία στη Νέα Γουινέα, φέρεται να έχει προσβάλλει στο Καμερούν δύο 16χρονους εφήβους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, από την πόλη Olamze στα νότια σύνορα της χώρας. Κανένας από τους δύο δεν έχει ταξιδέψει στην Ισημερινή Γουϊνέα, απ’ όπου ξεκίνησε η παρούσα επιδημία του ιού.

Τα δύο παιδιά έχουν τεθεί σε καραντίνα όπως και άλλα 42 άτομα του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους, που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Την ανακοίνωση για τα δύο ύποπτα περιστατικά στο Καμερούν έκανε ο υπουργός Υγείας Robert Mathurin Bidjang τονίζοντας ότι αυτά τα περιστατικά ανιχνεύθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου.

Η χώρα του Καμερούν που συνορεύει με τη Νέα Γουινέα από την περασμένη εβδομάδα είχε περιορίσει τις μετακινήσεις όταν έγινε γνωστό ότι ξέσπασε επιδημία του Μάρμπουργκ στη χώρα.

Ήδη η επιδημία αυτή έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 9 ανθρώπους στην Ισημερινή Νέα Γουινέα ενώ ελέγχονται άλλα 16 ύποπτα κρούσματα. Συνολικώς 4.000 άνθρωποι, εξ άλλου, έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους.

«Η επιτήρηση στο πεδίο έχει ενταθεί», δήλωσε ο Dr. George Ameh, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ισημερινή Γουϊνέα.

Ιός Μάρμπουργκ

«Ο ιός Μάρμπουργκ είναι πάντοτε πολύ σοβαρός και ανησυχητικός. Το γεγονός ότι η παρούσα επιδημία ξέσπασε κοντά σε διεθνή σύνορα εντείνει τον προβληματισμό», δήλωσε ο Dr. Jimmy Whitworth, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα, το άλλο παθογόνο που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρόκειται κατά βάση για μία ζωονόσο, δηλαδή μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.

Ο ιός Μάρμπουργκ μεταδίδεται επίσης και από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μετά από επαφή με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών. Η λοίμωξη από τον ιό εκδηλώνεται απότομα με, υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο, σοβαρή κακουχία.

Αρκετοί ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρά αιμορραγικά συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα. Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μεταξύ ανθρώπων αυξάνεται στα τελευταία στάδια της νόσου.

Ο ιός Μάρμπουργκ έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Έφτασε έως το 80-90% σε προγενέστερες επιδημίες στην Αφρική. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εμβόλια ή αντιϊικές θεραπείες για την αντιμετώπισή του.

Δείτε επίσης