Υγεία

Τι είναι τα ζελεδάκια ύπνου που έδινε η νοσηλεύτρια στη Φλώρινα - Πώς αποκαλύφθηκε

Είχε προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό Covid με σύμβαση που έληγε τον Μάιο - Τα χορηγούσε σε παιδιά δομής στη Φλώρινα - Παρέμβαση Μιχαηλίδου, διατάχθηκε ΕΔΕ

Τι είναι τα ζελεδάκια ύπνου που έδινε η νοσηλεύτρια στη Φλώρινα - Πώς αποκαλύφθηκε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ζελεδάκια ύπνου που λαμβάνουν μόνον οι ενήλικες για μπορέσουν να κοιμηθούν ευκολότερα και γρηγορότερα, χορηγούσε σε παιδιά από 6 ετών έως και 17 ετών, νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας που εδρεύει στην Φλώρινα.

Η αδιανόητη αυτή κίνηση της νοσηλεύτριας, η οποία είχε προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό Covid με σύμβαση που έληγε τον Μάιο του 2023, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές παιδιών σχολικής ηλικίας, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και με σκοπό την ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, έχει προκαλέσει σοκ και οργή.

Ήδη η νοσηλεύτρια απομακρύνθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στη Φλώρινα, διατάχθηκε από την διοίκηση ΕΔΕ, ενώ η υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, παρέπεμψε την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Τα ζελεδάκια που περιέχουν ηρεμιστική ουσία την μελατονίνη, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στις οδηγίες, δεν επιτρέπεται να χορηγούνται σε παιδιά. Συγκεκριμένα, περιέχουν μελατονίνη, συνδυασμό βοτάνων και βαλεριάνα.

«Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής με μελατονίνη, βιταμίνη Β6 και ένα συνδυασμό βοτάνων από χαμομήλι, λεβάντα και βαλεριάνα που συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης και ρυθμίζει τον ύπνο με φυσικό τρόπο» αναφέρουν στις οδηγίες και συμβουλές τα συμπληρώματα αυτά διατροφής αναφέροντας επίσης ότι: «Η μελατονίνη συμβάλλει στη μείωση του χρόνου έλευσης του ύπνου. H βαλεριάνα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων ψυχικού στρες και για τον ύπνο».

Στις δε προφυλάξεις αναγράφει:

-Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

-Να φυλάσσεται μακριά από μικρά παιδιά.

-Μην οδηγείτε και μη χειρίζεστε μηχανήματα όταν παίρνετε μελατονίνη.

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Φλώρινας μετονομάστηκε σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από 23-1-2013 φιλοξενεί τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά σχολικής ηλικίας, των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο. Λειτουργεί ως υποκατάστατο της οικογένειας καλύπτοντας πλήρως τις βιολογικές ανάγκες των φιλοξενουμένων παιδιών και εφαρμόζοντας προγράμματα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Σήμερα φιλοξενεί 22 παιδιά ηλικίας από 6 -17 ετών η συγκεκριμένη δομή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νοσηλεύτρια χορήγησε σε τρία παιδιά τα ζελεδάκια του ύπνου.

Πώς έγινε αντιληπτή η νοσηλεύτρια

Επιμελήτρια του Κέντρου αντιλήφθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι η νοσηλεύτρια έδινε κρυφά στα παιδιά, που φιλοξενούνται στη δομή, μικρά φυτικά ζελεδάκια τα οποία βοηθούν στον ύπνο και τα οποία φέρεται να έφερνε από το σπίτι της.

Διευκρινίστηκε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα τα είχε προμηθευτεί εκτός δομής και δεν υπήρχαν μέσα στο φαρμακείο των εγκαταστάσεων.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός της δομής, διαπιστώθηκε ότι σε κάποια παιδιά, στα οποία έπρεπε να χορηγηθούν με συνταγή γιατρού ηρεμιστικά σκευάσματα, είχε δοθεί μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτή που αναγραφόταν στη συνταγογράφηση.

Τα τρία από αυτά βρίσκονται ήδη σε ανάδοχες οικογένειες, ενώ το κέντρο πρόνοιας θεωρείται πρότυπο στην Ελλάδα, μιας και πρόκειται για την πρώτη δημόσια δομή στην οποία λειτούργησε ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας.

Ακόμη από τον εξονυχιστικό έλεγχο που έγινε από ανθρώπους της διοίκησης εντοπίστηκαν δυο κουτιά με ζελεδάκια ύπνου.

Τα παιδιά της δομής επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι η νοσηλεύτρια τους έδινε τα ζελεδάκια ύπνου.

Δείτε επίσης