Υγεία

Τα δακτυλικά αποτυπώματα των χεριών «δείχνουν» την ύπαρξη ή μη του καρκίνου μαστού

Σε τι ποσοστό υπήρξε σωστή διάγνωση και πως μπορεί να αναγνωρίζει τον καλοήθη από τον κακοήθη όγκο - Ο ρόλος του ιδρώτα

Τα δακτυλικά αποτυπώματα των χεριών «δείχνουν» την ύπαρξη ή μη του καρκίνου μαστού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία από καθηγήτρια Ιατροδικαστικής, ανοίγει νέα δεδομένα για τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, χωρίς τις απεικονιστικές εξετάσεις της μαστογραφίας και του υπερήχου.

Η μελέτη αυτή που αποτελεί προιόν 15ετούς έρευνας έδειξε μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων των χεριών οι ειδικοί διαπίστωσαν με ακρίβεια σχεδόν 98% τους κακοήθεις όγκους του μαστού.

Το μυστικό για τον εντοπισμό των όγκων καλοηθών ή κακοήθων όγκων ήταν ο ιδρώτας των δακτύλων, ο οποίος περιέχει πρωτεΐνες που «προδίδουν» την παρουσία τους.

Η έρευνα των επιστημόνων, υπό την Dr. Simona Francese, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής & Βιοαναλυτικής Φασματογραφίας Μάζας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ, στην Αγγλία, ξεκίνησε με άλλο σκοπό, να βρεθεί τρόπος να εξάγονται περισσότερες πληροφορίες από τα δακτυλικά αποτυπώματα που αφήνονται στους τόπους των εγκλημάτων.

Όμως το ανέλπιστο και απρόσμενο εύρημα, όπως αναφέρουν οι κυριακάτικοι Times ήταν η ανίχνευση του μαστικού καρκίνου.

Η τεχνική μπορεί επίσης να αξιολογήσει την σοβαρότητα της νόσου. Και το κυριότερο: η δειγματοληψία μπορεί να γίνει στο σπίτι. Οι γυναίκες δεν έχουν παρά να στείλουν στο εργαστήριο για ανάλυση τα αποτυπώματά τους.

Σύμφωνα με τους μελετητές του Σέφιλντ Χάλαμ η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 15 γυναίκες οι οποίες άφησαν τα αποτυπώματά τους σε ένα αλουμινένιο πλακίδιο που τους χορήγησαν οι ερευνητές.

Όπως εξήγησε η Dr. Francese στους Times, στο πλαίσιο της εγκληματολογικής έρευνας εξέταζαν με τους συνεργάτες της ορισμένα μόρια στα αποτυπώματα, με τα οποία ταυτοποιείται το φύλο. Μεταξύ αυτών εντόπισαν ορισμένες μικρές πρωτεΐνες και πεπτίδια, που είναι βιοδείκτες για τον καρκίνο του μαστού.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν την μέθοδό τους. Κατ’ αυτήν, τα αποτυπώματα μιας γυναίκας ψεκάζονται με ένα ειδικό χημικό και τοποθετούνται σε φασματογράφο μάζας. Με τη χρήση ενός πανίσχυρου λέιζερ, το δείγμα του ιδρώτα μετατρέπεται σε αέριο.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αναλύουν τις πρωτεΐνες που περιέχει το αέριο και καταρτίζουν το μοριακό προφίλ του. Έτσι, αποκτούν ακριβή ένδειξη για το αν υπάρχει καρκίνος του μαστού ή όχι.

Τι διαπιστώθηκε

Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι από τις 15 γυναίκες στις οποίες δοκιμάστηκε η μέθοδος, οι πέντε είχαν καλοήθεις (μη-καρκινικούς) όζους. Οι πέντε είχαν αρχικού σταδίου καρκίνο του μαστού. Οι υπόλοιπες πέντε είχαν προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτυπώματα από όλα τα δάκτυλα των χεριών τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπίσουν κάθε είδους όγκο ξεχωριστά με ακρίβεια 97,8%. Δηλαδή, η εξέταση όχι μόνο διέκρινε τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους, αλλά και τη σοβαρότητα της νόσου!

Τα πολύ σημαντικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports.

Δείτε επίσης