Υγεία

Σήμα κινδύνου από τους δερματολόγους για τα botox από ανεκπαίδευτους «επαγγελματίες»

Τι εφιστούν μετά τις καταγγελίες πολιτών στην Πάτρα

Σήμα κινδύνου από τους δερματολόγους για τα botox από ανεκπαίδευτους «επαγγελματίες»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σήμερα κινδύνου εκπέμπουν οι δερματολόγοι προς τους πολίτες και κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό, για την πραγματοποίηση botox, από ανθρώπους που είναι ανεκπαίδευτοι και χωρίς καμία πιστοποίηση.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) έπειτα από τις καταγγελίες ασθενών από την Πάτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες» ομορφιά που δεν έχουν καμία εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Οι εκπρόσωποι της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας για ακόμη μια φορά τοποθετείται επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέσιμες και άλλες θεραπείες ομορφιάς, που – ενώ αποτελούν ιατρική πράξη – πραγματοποιήθηκαν από «επαγγελματίες» ομορφιάς, χωρίς καμία εκπαίδευση και ως είναι φυσικό υπέστησαν παραμορφώσεις προσώπου ή άλλου μέρους του σώματος, όπως νεκρώσεις δέρματος, κοκκιωματώδης αντιδράσεις, δυσμορφίες, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, κ. ά.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι πολλών μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης κ. ά, έχουν δεχθεί διαμαρτυρίες και δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων από «επαγγελματίες» ομορφιάς, αλλά και από μη εξειδικευμένους ιατρούς, που ουδεμία σχέση έχουν με το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, για χρήση υλικών άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας (χωρίς πιστοποίηση) και για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι και ούτε πληρούν τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες, όπως είναι τα νόμιμα ιατρεία των Δερματολόγων κα των Πλαστικών Χειρουργών.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης αναφέρει:

«Όπως έχω, σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει αυτά τα περιστατικά με τις καταγγελίες που συμβαίνουν στην Πάτρα, και που δυστυχώς συμβαίνουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι απαράδεκτα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς. Η αδιανόητη συνθήκη, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς με καμία εκπαίδευση σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, και δυστυχώς ακόμη και σε σπίτια και που διαφημίζονται στο Διαδίκτυο με προσφορές και οικονομικά πακέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία καθώς εφαρμόζονται με απαράδεκτο τρόπο, εκτός από το αμφίβολο αισθητικά αποτέλεσμα.

«Τις δυσμορφίες και τις παρενέργειες των πράξεων αυτών, όπως αυτές που καταγγέλλουν οι ασθενείς στην Πάτρα, καλούνται οι συνάδελφοι μας δερματολόγοι να θεραπεύσουν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις παρενεργειών που μπορεί να επιφέρουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως για παράδειγμα τύφλωση από εμβολή υλικού στην οφθαλμική αρτηρία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

«Επιπλέον, η θεραπεία των προαναφερόμενων παρενεργειών επιφορτίζει περαιτέρω τη λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, επιβαρύνοντας παράλληλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά συνέπεια τον κάθε ένα φορολογούμενο πολίτη».

Ο κ. Μπάρκης δηλώνει ότι η ΕΔΑΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, μπορούν με γνώση, πιστοποίηση, αξιοπιστία και κυρίως με ασφάλεια να πραγματοποιήσουν μόνο οι Δερματολόγοι και οι Πλαστικοί Χειρουργοί.

«Εμείς, ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑΕ αλλά και πρωτίστως ως γιατροί, έχουμε υποχρέωση να μαχόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικά με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, όπως Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια, Ιατρικούς Συλλόγους, κ. ά., για την εξυγίανση του χώρου της Αισθητικής Δερματολογίας και για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Είναι σημαντικό να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, δημοσιογράφοι, Δημόσιοι Φορείς και γιατροί, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και κατ’ επέκταση να τον προφυλάξουμε», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

Δείτε επίσης