Υγεία

Κατατέθηκε στην Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030

Στο επίκεντρο της ΕΕ η ψυχική υγεία- Υπερδιπλασιάστηκε η κατάθλιψη στους νέους κατά την πανδημία

Κατατέθηκε στην Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, από την υφυπουργό υγείας Ζωή Ράπτη, έπειτα από την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές Φεβρουαρίου με τους αρμόδιους φορείς.

Το Σχέδιο Δράσης που φιλοδοξεί να φέρει την μεταρρύθμιση στον χώρο της ψυχικής υγείας εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε το Φεβρουάριο 2023 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχοντας πλέον καταγράψει κατά την διάρκεια της πανδημίας, την χρόνια υποχρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και τις ελλείψεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διαπίστωσε την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως και το σοβαρό ζήτημα, που αφορά στην πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Το Σχέδιο Δράσης αποτελείται από 10 άξονες 5 κάθετους και 5 οριζόντιους και αφορούν:

Οι κάθετοι άξονες

Στην Κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υπηρεσιών για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές,

Στην ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα για τον γενικό πληθυσμό και στην ενσωμάτωσή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία,

Στην ανάπτυξη υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους, με έμφαση στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές,

Στην ανάπτυξη ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών, καθώς και

Στην ολοκλήρωση του Πανελλαδικού δικτύου Κοινωνικών Συνεταιρισμών για την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

Οι οριζόντιοι άξονες

Στην καθολική εφαρμογή της Τομεοποίησης, της Ποιότητας και Ασφάλειας των υπηρεσιών και στην προαγωγή της έρευνας (υποδιαίρεση της χώρας σε τομείς, ώστε να παρέχονται εντός αυτών αποτελεσματικότερα οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες),

Στη μείωση των ακούσιων εισαγωγών,

Στην ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας και στην προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων,

Στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, και τέλος,

Στην ανάπτυξη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία ή οι φυσικές καταστροφές.

- Κάθε άξονας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κοστολόγηση. Πιο συγκεκριμένα:

Η τελική επένδυση για την έναρξη και λειτουργία νέων δομών, δράσεων και προγραμμάτων, αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών, για την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου, ανέρχεται στο ποσό των 374,50 εκ. ευρώ.

Η ετήσια δαπάνη για τη συνέχιση της λειτουργίας των ανωτέρω δομών, δράσεων και προγραμμάτων ανέρχεται στο ποσό των 36 2,21 εκ. ευρώ.

- Για την υλοποίηση των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου, μεταξύ άλλων έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 55 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την υλοποίηση 66 νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εκ των οποίων 56 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Έπονται εντός του 2023 διαγωνισμοί για την υλοποίηση ακόμη 40 νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

- Το Σχέδιο αποβλέπει σε ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό μοντέλο ψυχικής υγείας με ορίζοντα τον 21ο αιώνα.

Στο επίκεντρο της ΕΕ η ψυχική υγεία- αυξάνονται τα συμπτώματα

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας κατατίθεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία που αφορά τις δομές, την προσβασισμότητα σε αυτές, στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, στην Ευρωπαική Ένωση πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων που αφορούν την ψυχική επιβάρυνση των νέων από την πανδημία.

Τα στοιχεία είναι αρκετά σοβαρά σε σχέση με τους νέους και τον βαθμό που επηρεάστηκαν ψυχικά από την πανδημία.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου συζήτησε το θέμα της ψυχικής υγείας με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη, σε εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.

Στην ΕΕ, ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, περίπου ένας στους έξι πολίτες (περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2022 «Η υγεία με μια ματιά», σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ το ποσοστό των νέων που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σχεδόν ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους ανέφερε ανεπάρκεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο διάλογος προσφέρει στους νέους και τις νέες την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να διατυπώσουν προτάσεις και να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη μετάβαση προς μια νέα προσέγγιση της ψυχικής υγείας που θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Τα άτομα που συμμετείχαν προέρχονταν απ’ όλη την ΕΕ και από την Ουκρανία. Ορισμένα εξ αυτών έχουν πληγεί από καρκίνο, άλλα εργάζονται εθελοντικά για οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στον διάλογο θα συμμετάσχουν επίσης δύο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Δείτε επίσης