Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Νεκρό 11χρονο κοριτσάκι – Το πρώτο θύμα μετά από 8 χρόνια

Ανησυχητική η κατάσταση αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Γρίπη των πτηνών: Νεκρό 11χρονο κοριτσάκι – Το πρώτο θύμα μετά από 8 χρόνια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έντονη ανησυχία προκαλεί ο θάνατος ενός 11χρονου κοριτσιού στην Καμπότζη από την γρίπη των πτηνών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να τίθεται σε επιφυλακή και τις υγειονομικές αρχές της χώρας να αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο θύμα την τελευταία οκταετία.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα της γρίπης σε πτηνά και θηλαστικά αυξάνονται με τους αξιωματούχους του ΠΟΥ, να χαρακτηρίζουν σήμερα την κατάσταση ανησυχητική» αποκαλύπτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός επανεξετάζει την αξιολόγηση κινδύνου που είχε κάνει νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Ο θάνατος της 11χρονης είναι ο πρώτος από τη γρίπη των πτηνών στη χώρα από το 2014.

«Η παγκόσμια κατάσταση με τη γρίπη H5N1 είναι ανησυχητική, δεδομένης της εκτεταμένης εξάπλωσης του ιού σε πτηνά σε όλο τον κόσμο και τις αυξανόμενες αναφορές κρουσμάτων σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr. Sylvie Briand, διευθύντρια Επιδημικής & Πανδημικής Ετοιμότητας & Πρόληψης στον ΠΟΥ. «Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τον ιό και συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση σε όλες τις χώρες».

Όπως εξήγησε η Dr. Briand, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις Αρχές της Καμπότζης μετά την επιβεβαίωση ότι η γρίπη των πτηνών μόλυνε δύο ανθρώπους στην ίδια οικογένεια. Ο πρώτος ήταν η 11χρονη. Ο δεύτερος ήταν ο πατέρας της, που βρέθηκε θετικός στον ιό. Άλλα 11 μέλη της οικογένειας της μικρής βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το BBC, το 11χρονο κορίτσι που καταγόταν από την αγροτική επαρχία Prey Veng, διαγνώστηκε με τη γρίπη των πτηνών, ωστόσο τα συμπτώματα υψηλού πυρετού, βήχα και πονόλαιμου, είχαν εκδηλωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Φεβρουαρίου.

Το παιδί μεταφέρθηκε από το χωριό του στο Νοσοκομείο Παίδων της Πνομ Πεν, την πρωτεύουσας της Καμπότζης ωστόσο δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.

Οι Αρχές της Καμπότζης έχουν συλλέξει δείγματα από αρκετά νεκρά πτηνά στο χωριό της οικογένειας. Έχουν επίσης προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην αγγίζουν τα νεκρά ή τα άρρωστα πτηνά.

Την δεκαετία πριν το 2014, η Καμπότζη είχε καταγράφει 56 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Οι 37 εκ των ασθενών έχασαν τη ζωή τους.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Mam Bunheng ανακοίνωσε χθες ότι η 11χρονη ήταν το πρώτο κρούσμα της τελευταίας οκταετίας.

Δείτε επίσης