Υγεία

Κορωνοϊός: Εκτός θεραπευτικής φαρέτρας το χάπι της Merck στην γηραιά Ήπειρο

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση της ΕΕ έδωσε αρνητική σύσταση

Κορωνοιός: Εκτός θεραπευτικής φαρέτρας το  χάπι της Merck
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα από τα όπλα για την καταπολέμηση των σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοιού στην αρχή της πανδημίας, βγαίνει εκτός κυκλοφορίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν μειώνει τους θανάτους, και τις νοσηλείες σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Σήμερα μάλιστα, τρία χρόνια από το ξεκίνημα της πανδημίας με τις μεταλλάξεις του κορωνοιού να είναι αλλεπάλληλες, αρκετά μονοκλωνικά θεωρούνται άχρηστα ως θεραπευτικές μέθοδοι.

Έτσι χθες το χάπι της Merck το οποίο είναι μονοκλωνικό που περιέχει την ουσία μολνουπιραβίρη, έλαβε αρνητική σύσταση της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής CHMP, με το επιχείρημα ότι δεν μειώνει τις νοσηλείες ή τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Το χάπι της Merck κατά της Covid-19 έλαβε αρνητική σύσταση από τη ρυθμιστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα πλήγμα για τις προσπάθειες απόκτησης άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου στη Γηραιά Ήπειρο, μεταδίδει το Βloomberg.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση της ΕΕ (CHMP) δεν κατάφερε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο Lagevrio μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου ή μειώνει τη διάρκεια της ασθένειας ή τον χρόνο ανάρρωσης σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται δοκιμές για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα πρόσθετων αντιικών φαρμάκων, όπως το Xocova της Shionogi, το οποίο μέχρι στιγμής έχει πάρει το πράσινο φως μόνο στην Ιαπωνία.

Η Merck ανέπτυξε το φάρμακο σε συνεργασία με την επίσης αμερικανική Ridgeback Biotherapeutics. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο της Merck (μολνουπιραβίρη) είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ' ό,τι έδειξαν οι πρώιμες δοκιμές. Η προσθήκη του στην τυπική θεραπεία δεν μείωσε τις νοσηλείες ή τους θανάτους σε ενήλικες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο μείωσε κατά αρκετές ημέρες τον χρόνο ανάρρωσης από τα συμπτώματα.

Το φάρμακο, του οποίου η επενέργεια συνίσταται στην πρόκληση γενετικών ελαττωμάτων στον κορωνοϊό, εγκυμονεί επίσης μακροχρόνιες ανησυχίες ασφαλείας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνιστούν να μη χρησιμοποιείται σε εγκύους, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, όπως το Paxlovid της Pfizer και η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences.

Η απόφαση της CHMP δεν αποτυπώνει μελέτες «που καταδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να προσφέρει το Lagevrio στους ασθενείς, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μεταξύ ενηλίκων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, ανέφερε η Merck μέσω email. «Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης, ζητώντας να επανεξεταστεί η άποψη της CHMP».

Δείτε επίσης