Υγεία

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στην κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών τη Σαρακοστή

Οδηγίες για αποφυγή απροόπτων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στην κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών τη Σαρακοστή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ενόψει της Σαρακοστής που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δίνει οδηγίες για την αποφυγή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από οστρακοειδή που καταναλώνονται περισσότερο την συγκεκριμένη περίοδο.

Όπως αναφέρουν, στις 27 Φεβρουαρίου 2023, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, την περίοδο αυτή, κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, καθώς ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60°C.

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής για τα θαλασσινά - οστρακοειδή

Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.

Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά.

Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας: Βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά, τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C, ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά, ψήνουμε στον φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά.

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

Πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών.

Διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση:

Διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά - οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους, συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη, αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Δείτε επίσης