Υγεία

Δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του πνεύμονα από το υπουργείο υγείας

Ποιους πολίτες αφορά – Ποιες οι δύο εξετάσεις που δρομολογούνται

Δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του πνεύμονα από το υπουργείο υγείας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια νέα πρωτοποριακή προληπτική εξέταση που φιλοδοξεί να σώσει από τον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους από τον καρκίνο του πνεύμονα και η οποία θα γίνεται και δωρεάν δρομολογείται από το υπουργείο υγείας.

Πρόκειται για την αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας καθώς και μία ακόμη που μοιάζει με την σπιρομέτρηση, που θα μπορούν να υποβάλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες καπνιστών για να διαπιστώσουν έγκαιρα αν έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Αφορά δωρεάν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, με τη χρήση της σύγχρονης και τελευταίας τεχνολογίας εξέτασης αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας Low Dose CT, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας το πρόγραμμα πρόκειται να γίνει σε στοχευμένο πληθυσμό και όχι οριζόντια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατηγορίες των πολιτών που θα εξεταστούν θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια θα αφορά βέβαια καπνιστές, αλλά εκείνους που θα πληρούν τους όρους της εξέτασης με βάση το ιστορικό καπνίσματος, σε συνδυασμό με τα «πακέτα-έτη».

Πρόκειται για έναν ειδικό αλγόριθμο που υπολογίζει τον βαθμό επικινδυνότητας, μέσω του αριθμού των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα, σε συνδυασμό με τον αριθμό που καπνίζει ένας άνθρωπος.

Έτσι λοιπόν και με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία την δωρεάν εξέταση θα μπορούν να κάνουν άτομα από 50 έως 80 ετών που καπνίζουν καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα για είκοσι χρόνια συνεχόμενα ή δύο πακέτα την ημέρα για σειρά δέκα ετών.

Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με μαζική αποστολή SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Δείτε επίσης