Υγεία

Κορωνοιός: Μητσοτάκης – Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους θανάτους στην Ελλάδα

«Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ η εξεύρεση θέσης σε ΜΕΘ αποτελούσε πολιτικό ρουσφέτι» είπε ο πρωθυπουργός

Κορωνοιός: Μητσοτάκης – Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους θανάτους στην Ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε σήμερα το πρωί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, για τους θανάτους από κορωνοιό στη χώρα μας στα χρόνια της πανδημίας.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες συμμετέχοντας σε ημερίδα του ygeiamou, με θέμα «Σύγχρονο σύστημα Υγείας με Επίκεντρο τον άνθρωπο», διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την δημόσια υγεία και κυρίως για τους χιλιάδες θανάτους που έχουν καταγραφεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον σκληρό δείκτη των θανάτων από covid, τα χαρακτήρισε ασύστολα ψέματα, επιρρίπτοντας του ευθύνη για μικροπολιτική σε θέματα υγείας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι μελέτες δείχνουν πως η Ελλάδα δεν τα πήγε τόσο άσχημα στους θανάτους, καθώς τούς είχε ορίσει με ένα ευρύτερο τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί θάνατοι να μην είναι "από CoViD", αλλά "με CoViD".

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να κριθεί το θέμα είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας, ο οποίος δεν δείχνει μεγαλύτερη υπέρβαση θανάτων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης σε έντονο ύφος αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα « τελείως άσχετος ή ψεύτης» και εξέφρασε την άποψη πως δεν είμαστε χειρότερα από άλλες χώρες.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η εξεύρεση θέσης σε ΜΕΘ αποτελούσε πολιτικό ρουσφέτι, σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη 600 κλίνες εντατικής.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι με το να μηδενίζει την προσπάθεια του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τον εαυτό του, εκτός εάν προεξοφλεί πως δεν θα κερδίσει στις προσεχείς εκλογές.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για το θέμα της πανδημίας: «Εξαιρετικά επώδυνη η 4ετια, λόγω της πανδημίας, από το 2020 και εξής. Εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ, εξαιτίας της COVID. Ένα ΕΣΥ που έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια, στην κρίση. Όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε».

Τι είχε πει νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να μιλήσει για την πανδημία αναφέρθηκε στους θανάτους στη χώρα μας από τον κορωνοιό, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης εγκαλώντας την για τους χειρισμούς της στην πανδημία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε περίπου 4.000 υγειονομικούς να μειώνονται από το ΕΣΥ κατ’ έτος, δηλαδή 12.000 λιγότερους συνολικά.

«Συνεπώς, πώς μπορεί κανείς να πανηγυρίζει μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί - και δεν τα πήγαμε και εξαιρετικά στην πανδημία - έτσι δεν είναι; Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε σχεδόν από τους χειρότερους σε σκληρούς δείκτες που αφορούν την αναλογία θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού στον δυτικό κόσμο. Από τους χειρότερους», δήλωσε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθεί η κοινωνία και να ξεπεραστεί το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος πολίτης.

«Να συζητήσουμε και το πώς θα προχωρήσουμε στην ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ισχυρό και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα».

Όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κόμμα του έχει καταθέσει ένα συνολικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ, με αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Προτείνουμε, με βάση τις δυνατότητες τις δημοσιονομικές, ο πρωτοδιοριζόμενος γιατρός να παίρνει 2.000 ευρώ, ανάλογη αύξηση και σε όλα τα υπόλοιπα κλιμάκια. Προτείνουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν προσλήψεις και ιδίως του προσωπικού εκείνου που έδωσε τη μάχη στην πρώτη γραμμή, να νομιμοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί που δώσανε τη μάχη ως επικουρικοί στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας".

Δείτε επίσης