Υγεία

Κορωνοϊός: Το προφίλ των ανθρώπων που δεν κόλλησαν τις μεταλλάξεις της Omicron

Τι έδειξε μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου Τορόντο

Κορωνοϊός: Το προφίλ των ανθρώπων που δεν κόλλησαν τις μεταλλάξεις της  Omicron
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία περισυνέλλεξαν οι επιστήμονες του Συστήματος Υγείας του Καναδά, από την έρευνα που πραγματοποίησαν για το προφίλ των ανθρώπων που δεν κόλλησαν τις μεταλλάξεις της Όμικρον.

Η Καναδική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο επικείμενο ECCMID διαπίστωσε τους λόγους που μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως ηλικιωμένοι, προστατεύθηκαν και δεν μολύνθηκαν από την Όμικρον, αλλά και το πώς επηρέασε τους μη νοσούντες ο εμβολιασμός τους κατά του κορωνοιού.

Καναδική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη (15-18 Απριλίου), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συγκριτικά με τους ενήλικες που δεν κόλλησαν Covid-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιο-Σεπτέμβριο 2020), οι ενήλικες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό το συγκεκριμένο διάστημα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το στέλεχος της Omicron κατά το πρώτο εξάμηνο της κυκλοφορίας της στην κοινότητα.

Η μελέτη της οποίας προίσταται η Δρ Allison McGeer από στο Σύστημα Υγείας Sinai στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κατέγραψε καταρχάς ότι ο εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στην υπάρχουσα φυσική ανοσία.

Η ηλικία ήταν ακόμα ένας παράγοντας: οι ηλικιωμένοι, 65 ετών και άνω και η ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών ήταν λιγότερο πιθανόν να προσβληθούν συγκριτικά με τους νεότερους ενήλικες (18-49 ετών) κατά το πρώτο εξάμηνο του κύματος που προκάλεσε η μετάλλαξη Omicron (BA.1 και BA.2).

Στην μελέτη εντάχθηκαν ασθενείς που είχαν μολυνθεί με κορωνοιό το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 και αντιστοιχίστηκαν ως προς τις νοσηλείες, την ηλικία και την διαγνωστική επαλήθευση της μόλυνσης.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες (618 ασθενείς) συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση έως τις 31 Μαΐου 2022 για τον εντοπισμό τυχόν αναπνευστικής νόσου, θετικού τεστ Covid-19 (PCR ή rapid) και του αριθμού και των χρονικών οροσήμων του εμβολιασμού.

Τα αποτελέσματα που έβγαλαν για την λοίμωξη από SARS-CoV-2, αφορούσαν την χρονική περίοδο μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2021 και 31 Μαΐου 2022 (διάστημα κυκλοφορίας των υποπαραλλαγών BA.1/BA.2 της Omicron).

Μελέτη

Από το σύνολο των συμμετεχόντων ασθενών (618) με πρώιμη λοίμωξη ήταν (282 νοσηλευόμενους και 336 εξωνοσοκομειακούς) και 168 άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης. Η ενδιάμεση ηλικία ήταν 56 έτη για τους έχοντες μολυνθεί στην αρχή και 57 ετών για τους μη νοσήσαντες. Το 53% (325) των νοσούντων στο πρώτο πανδημικό κύμα και το 55% (93) των μη νοσησάντων στο πρώτο κύμα ήταν γυναίκες, 19 (3%) των νοσουντων στην πρώτη φάση και 8 (5%) τον μη νοσησάντων ήταν ανοσοκατασταλμένοι. Μεταξύ εκείνων με πλήρες ιστορικό εμβολιασμού το 94% των νοσούντων στο πρώτο κύμα και το 96% όσων δεν νόσησαν στην ίδια φάση είχαν λάβει δύο ή περισσότερες δόσεις εμβολίου πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron.

Κατά την περίοδο κυκλοφορίας των υποπαραλλαγών BA.1/BA.2 84 άτομα που είχαν νοσήσει στο πρώτο πανδημικό κύμα και 36 που δεν είχαν νοσήσει, εκδήλωσαν Covid-19.

«Συνολικά, τα άτομα που είχαν μολυνθεί κατά το πρώτο κύμα (Μάρτιο – Σεπτέμβριο 2020) είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά τη φάση κυκλοφορίας της Omicron, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει στην πρώτη φάση της πανδημίας», σημειώνει η Δρ Allison McGeer.

Ανεξαρτήτως της πρώιμης λοίμωξης, οι ηλικιωμένοι ήταν λιγότερο πιθανόν να προσβληθούν από κορωνοϊό. Συγκριτικά με τους ενήλικες 18-49 ετών, όσοι ήταν 50-64 ετών είχαν 36% μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και όσοι ήταν 65 ετών και άνω 66% μικρότερες πιθανότητες.

Ο εμβολιασμός, τέλος, σχετίστηκε με 24-65% μείωση της πιθανότητας νόσησης κατά το κύμα κρουσμάτων που προκάλεσε η Omicron.

«Η μόλυνση από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 συσχετίστηκε με 40% μείωση του κινδύνου μόλυνσης κατά την περίοδο κυκλοφορίας της Omicron (BA.1/BA.2) από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο 2022. Ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 προσέφερε πρόσθετη προστασία και η μελέτη μας έδειξε ότι τα νεότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από την Omircon σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», τονίζεται στην μελέτη.

Δείτε επίσης