Υγεία

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και τις Μεταμοσχεύσεις

Πότε θα ψηφιστεί και ποιες αλλαγές επέρχονται

Βουλή:  Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και τις Μεταμοσχεύσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις το οποίο περιλαμβάνει και την μετατροπή του καθεστώτος του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων (Αγία Σοφία) από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην βουλή το βράδυ του Σαββάτου, αμέσως μετά την λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους για την τραγωδία των Τεμπών και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Στόχος άλλωστε της κυβέρνησης είναι τόσο αυτό το σχέδιο νόμου όσο και άλλου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα να ψηφισθούν έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του νομοθετικού έργου πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στη βουλή, προωθούνται σειρά αλλαγών για το καθεστώς του παιδιατρικού νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και ειδικότερα για την ογκολογική κλινική η οποία πλέον θα μετατραπεί σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου από δημοσίου που ήταν όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης τακτοποιούνται θέματα που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και το καθεστώς στο οποίο θα διέπονται, τα φάρμακα, το clawback, θέματα που αφορούν τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τους φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Πάντως οι αλλαγές στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και στη δημιουργία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ”Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», προκαλεί πλήθος αντιδράσεων αφού υπάρχει φόβος ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Νοσοκομείου θα φέρει και αλλαγές και ίσως στο μέλλον χρεώσεις. Κάτι που βέβαια διαψεύδει το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή χρέωση.

Για τις μεταμοσχεύσεις, βάσει του σχεδίου νόμου επικαιροποιείται το πλαίσιο, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ασθενών, ιδίως κατοχυρώνεται η συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης και επιχειρείται να επιτευχθεί η αύξηση και ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων προς όφελος των συμπολιτών που το έχουν ανάγκη.

Επίσης θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την δωρεά από άνθρωπο, ζώντα ή αποβιώσαντα, και τη χρήση οργάνων, ιστών και κυττάρων, με σκοπό την μεταμόσχευση ή άλλη θεραπευτική ή επιτρεπτή χρήση.

Όλες οι σχετικές διαδικασίες διενεργούνται με γνώμονα την προστασία της προσωπικότητας και της υγείας των εμπλεκόμενων προσώπων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας το νομοσχέδιο αποσκοπεί σύμφωνα στην συνεισφορά και διαθεσιμότητα ανθρωπίνων οργάνων, ιστών και κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, να θεσπίσει συστήματα προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τα διακινούμενα όργανα, ιστούς και κύτταρα, καθώς και να αποκλείσει οποιαδήποτε μη ενδεδειγμένη χρήση, αφαίρεση ή διακίνηση αυτών.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

α) η αναβάθμιση της Επιτροπής Ζώντα Δότη και η οργάνωση αυτής σε δύο αυτοτελή τμήματα, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή της σχετικής άδειας,

β) η θέσπιση της υποχρέωσης των Μονάδων Μεταμόσχευσης να παρακολουθούν τον δωρητή τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και εφ’ όρου ζωής του,

γ) η πρόβλεψη, στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του αποβιώσαντα και δεν ανευρίσκονται οικείοι του, ότι η αφαίρεση οργάνου – μοσχεύματος πραγματοποιείται, υπό την τήρηση συγκεκριμένων δικλίδων ασφαλείας,

δ) η επικαιροποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών, ώστε να παραμένουν εναρμονισμένα με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις,

ε) η θέσπιση ως κανόνα της κατά προτεραιότητας διενέργειας των χειρουργικών πράξεων της αφαίρεσης και της μεταμόσχευσης σε σχέση με τις λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις,

στ) η θέσπιση Δικτύων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων,

ζ) η αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος μετονομάζεται σε «Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων», εξοπλίζεται με επιπλέον αρμοδιότητες, ιδίως ως προς την αδειοδότηση, την αξιολόγηση και τον έλεγχο των Δομών Μεταμοσχεύσεων της χώρας, και προβλέπεται ότι θα επικουρείται από ειδικές επιτροπές για την παροχή επιστημονικής συνδρομής σε εξειδικευμένα ζητήματα,

η) η θεσμοθέτηση κριτηρίων αξιολόγησης των μεταμοσχευτικών κέντρων, συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της συνδρομής των κριτηρίων αυτών και

(θ) η πρόβλεψη της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος

Μεταμοσχεύσεων (ΠΣΜ) που ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη δωρεά, την αντιστοίχιση και την κατανομή οργάνων, τη μεταμόσχευση και τη μακροπρόθεσμη μετα – μεταμοσχευτική.

Δείτε επίσης