Υγεία

Ο Long Covid «χτυπά» ζωτικά όργανα για περισσότερο από έναν χρόνο

Έξι στους δέκα νοσούντες είχαν σοβαρές βλάβες

Ο Long Covid  «χτυπά» ζωτικά όργανα για περισσότερο από έναν χρόνο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέχρι και έναν χρόνο οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοιό και είχαν εμμένοντα συμπτώματα (long covid), εμφάνισαν σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Η καρδιά, οι νεφροί, το πάγκρεας, ο σπλήνας, οι πνεύμονες και το ήπαρ, είναι δυστυχώς τα όργανα που προκαλεί ζημιές ο κορωνοιός όταν επιμένει μετά τις δύο εβδομάδες που προσβάλλεται ο άνθρωπος.

Για αυτό άλλωστε πριν μερικές εβδομάδες δημοσιεύθηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας που κατέγραψαν ότι έξι στους δέκα ασθενείς με long COVID, έχουν βλάβες σε ένα ή περισσότερα ζωτικά όργανα έναν χρόνο αργότερα.

Η long COVID χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη νέων, υποτροπιαζόντων ή συνεχιζόμενων συμπτωμάτων τρεις ή περισσότερους μήνες μετά την οξεία λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Όταν ένας ασθενής περνά βαριά τον κορωνοιό και τα συμπτώματα αυτού ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες φτάνοντας τον ενάμισι μήνα τότε κάνουμε λόγο για Long Covid.

Ωστόσο αρκετές μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται πολύ περισσότερο από 6 εβδομάδες για να αναρρώσουν.

Αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από 10% έως 25% μεταξύ όλων των ανθρώπων που νόησε ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να ταλαιπωρούνται επί 6 μήνες ή ακόμα και επί περισσότερο από 1 χρόνο.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς του University College του Λονδίνου (UCL) καθώς και άλλα ερευνητικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας που επεδίωξαν να διαπιστώσουν εάν τα συμπτώματα των ασθενών με long COVID σχετίζονται με οργανικές βλάβες, πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 536 ασθενείς. Αυτοί οι άνθρωποι που είχαν νοσήσει από κορωνοιό εμφάνιζαν ακραία δύσπνοια, νοητικές δυσκολίες και είχαν φτωχή ποιότητα ζωής

Στο προφίλ αυτών των ασθενών καταγράφηκε ότι είχαν νοσήσει κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χωρίς ωστόσο στην πλειοψηφία αυτών να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το ποσοστό αυτών που νοσηλεύθηκαν ήταν μόλις στο 13% ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 32% ήταν εργαζόμενοι στην Υγεία.

Παρακολουθούμενοι οι ασθενείς μετά από έξι μήνες από την αρχική τους διάγνωση διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 62% των εθελοντών με long COVID (οι 331 από τους 536) είχαν οργανική διαταραχή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτήν την υποομάδα των εθελοντών για άλλους έξι μήνες. Τους υπέβαλλαν επίσης σε πολυοργανική μαγνητική τομογραφία, που αναλύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εκείνο που πραγματικά τους προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι το 59% εξακολουθούσαν να έχουν βλάβες σε ένα ή περισσότερα ζωτικά όργανα 1 χρόνο μετά την αρχική νόσησή τους. Αυτό, δε, ίσχυε ακόμα και σε όσους δεν είχαν αρχικώς αρρωστήσει σοβαρά.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές πάσχοντες σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the Royal Society of Medicine το πρώτο εξάμηνο εμφάνισαν βλάβες στα όργανα: Ήπαρ (το 36% από τους 331 εθελοντές με long COVID), Καρδιά (το 22%), Νεφροί (το 18%), Πάγκρεας (το 26%), Πνεύμονες (το 2%), Σπλήνας (το 10%)

Επιπλέον, το 69% των εθελοντών είχαν βλάβη σε τουλάχιστον 1 όργανο, με το 29% να έχουν σε 2 ή περισσότερα.

Ένα χρόνο μετά την αρχική νόσηση από τον κορωνοϊό, οργανικές βλάβες εξακολουθούσαν να έχουν:

Στο ήπαρ (το 33% από τους 331 εθελοντές με long COVID)

Στην καρδιά (το 21%)

Στους νεφρούς (το 17%)

Στο πάγκρεας (το 22%)

Στους πνεύμονες (το 2%)

Στον σπλήνα (το 9%)

Επιπλέον, το 59% των εθελοντών είχαν βλάβη σε τουλάχιστον 1 όργανο, με το 27% να έχουν σε 2 ή περισσότερα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ένα χρόνο μετά την αρχική νόσο, τρεις στους πέντε ασθενείς με long COVID έχουν διαταραχή στη λειτουργία τουλάχιστον ενός οργάνου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Amitava Banerjee, καθηγητής Επιστήμης Κλινικών Δεδομένων στο UCL.

Και συνέχισε: «Ένας στους τέσσερις εξ άλλου έχουν διαταραχή στη λειτουργία δύο ή περισσότερων οργάνων. Και αυτό σε μερικές περιπτώσεις συμβαίνει χωρίς να εκδηλώνουν προειδοποιητικά συμπτώματα».

Ο καθηγητής Banerjee επισήμανε ότι η διαταραγμένη λειτουργία ζωτικών οργάνων έχει σοβαρές δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα για να αναρρώσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ασθενείς με long COVID.

Δείτε επίσης