Υγεία

Υπουργός Υγείας: Περισσότερες από 6 χιλιάδες γυναίκες εντόπισαν σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο μαστού

Επέκταση των προληπτικών εξετάσεων και σε άλλες μορφές όγκων, εξήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης

Υπουργός Υγείας: Περισσότερες από 6 χιλιάδες γυναίκες εντόπισαν σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο μαστού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου είναι ένας βασικός πυλώνας και προτεραιότητα για το υπουργείο υγείας, προαναγγέλλοντας την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και για άλλες μορφές όγκων.

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST GREECE’S AGENDA TO COMBAT CANCER αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Δοξιάδης, για δωρεάν μαστογραφία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει 6.113 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στα πρώιμα στάδια.

Παράλληλα ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του καρκίνου στη χώρα μας ακολουθώντας το τρίπτυχο της πρόληψης μέσω της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της επιβίωσης των ασθενών, τονίζοντας ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν καινοτόμες θεραπείες» και μίλησε για ενίσχυση των προϋπολογισμών για να μπορέσει να συμβεί αυτό.

Όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας «ξεκινάει και η κατ οίκον νοσηλεία και η ανακουφιστική φροντίδα για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίες είναι στις προτεραιότητες μας, όπως και οι νέες τεχνολογίες καθώς ήδη έχουμε έτοιμο το μητρώο για τον παιδικό καρκίνο και στόχος είναι να υπάρξει σύντομα και το συνολικό μητρώο για τον καρκίνου στην χώρα μας».

Εξάλειψη καρκίνου της μήτρας

Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου υγείας είναι να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι μόνο ελληνικός αλλά και ευρωπαϊκό στόχος «να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια αλλά και να προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό κι άλλα μέσα κι άλλες μορφές καρκίνου χωρίς να χρειάζεται να της θεραπεύουμε».

Επίσης δήλωσε ότι «στόχος είναι μετά το 2025 τα παιδιά που θα γεννηθούν να μην καπνίσουν ποτέ στη ζωή τους», ενώ μιλώντας για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού είπε ότι είναι κομβική σημασίας καθώς είναι ο γιατρός που θα παρακολουθεί τα προγράμματα πρόληψης.

Καθοριστική η σωστή εκπαίδευση των γιατρών

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, Ζ. Σαριδάκη αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου στην χώρα μας. Τόνισε την εξαιρετικά σημαντική εκπαίδευση των γιατρών λέγοντας χαρακητριστικά:« καλύτερη Ογκολογία δεν μπορείς να προσφέρεις αν δεν είσαι σωστά εκπαιδευμένος» και τόνισε τις υποτροφίες στο εξωτερικό αλλά και τα προγράμματα που γίνονται στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρο της υγείας η κ. Σαριδάκη είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει με απώτερο σκοπό να διαμορφωθεί και το μητρώο καρκίνου.

Σε ότι αφορά τους καρκινικούς βιοδείκτες είπε ότι «είναι κομβική σημασίας, καθώς σιγά-σιγά αρχίζουν να εντάσσονται στην συνταγογράφηση για τον καρκίνο του μαστού και είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη νόσο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Ν.Δέδες, αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα, είπε ότι «σήμερα είναι μεγαλύτερη από πότε η ανάγκη για υπερκομματικές πολιτικές προτεραιότητες αλλά και συνεργασία», τονίζοντας ότι η συνεργασία για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως εξήγησε «προκύπτει από μελέτες ότι ένα πέμπτο των ασθενών στην Ελλάδα αναφέρει πως έχει ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους και πρόσβασης ή καθυστερήσεων σε εξετάσεις και θεραπεία».

Ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα θεραπεύτηκαν

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Φαρμακευτικής Εταιρείας MSD, Cyril Schiever μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

«Ένας στους τρεις ασθενείς που θεραπεύτηκαν με καρκίνο του πνεύμονα τη διετία 2018 2019 είναι ακόμα στη ζωή, κάτι που θα ήταν αδιανόητο να ισχυριστούμε πριν από 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της MSD, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα.

Παράλληλα επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι: «είναι σημαντικό να μετρούμε την επιτυχία αλλά και την αποτυχία μας, ώστε να έχουμε εικόνα για το τι αποδίδει και πόσο κοστίζει».

Δείτε επίσης