Υγεία

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυξάνονται ανησυχητικά τα περιστατικά σε νέους ανθρώπους

Προειδοποίηση ειδικών για αναγκαίο προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο σε ηλικίες κάτω των 55 ετών

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυξάνονται ανησυχητικά τα περιστατικά σε νέους ανθρώπους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο δεύτερος καρκίνος σε συχνότητα στην Ελλάδα, αυτός του παχέως εντέρου, «χτυπά» όλο και περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμός στους ειδικούς, ζητώντας προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών.

Μάλιστα οι γιατροί τονίζουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται σε ολοένα πιο προχωρημένο στάδιο και σε νεότερους ανθρώπους, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αντιμετώπισή του.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας 25ετίας της περιόδου 1995-2019 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ποσοστό των ασθενών που διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο αυξήθηκε: από 52% στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σε 60% το 2019, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού.

Την ίδια στιγμή οι διαγνώσεις σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 1995 και 2019 με τους νέους ασθενείς να αντιπροσωπεύουν το 20% των νέων περιστατικών, από 11% που ήταν πριν από 25 χρόνια.

Όλα αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία αναφέρονται σε έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

«Γνωρίζαμε ότι αυξάνονται τα περιστατικά στους νέους. Είναι όμως ανησυχητική η τόσο μεγάλη αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Dr. Rebecca Siegel, επιστημονική διευθύντρια Έρευνας του Καρκίνου στην ACS.

«Εξίσου απρόσμενο ήταν και το εύρημα για την πιο προχωρημένη νόσο σε όλες τις ηλικίες. Αυτό πρέπει να ενθαρρύνει όλα τα άτομα άνω των 45 να σπεύσουν να εξεταστούν για καρκίνο του παχέος εντέρου».

Υψηλό ποσοστά καρκίνου του παχέως εντέρου σε ηλικίες κάτω των 55 ετών

«Δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο να ακούσουμε ή να δούμε έναν νέο άνθρωπο με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου», συνηγόρησε ο Dr. William Dahut, επιστημονικός υπεύθυνος της ACS. «Κάποτε, όμως, ήταν ανήκουστο. Σήμερα όμως έχουμε υψηλό ποσοστό καρκίνων του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 55 ετών», δηλώνει ο γιατρός αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του ηθοποιού Τσάντγουϊκ Μπόουσμαν ο οποίος πέθανε το 2020 από τη νόσο, σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Οι επιστήμονες αναζητώντας τα αίτια της ανησυχητικής αύξησης του καρκίνου του παχέως εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες, αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους μπορεί να είναι και οι αλλαγές στη διατροφή ή στο περιβάλλον.

«Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν για τον καρκίνο του», επισημαίνει ο Dr. Dahut και συνεχίζει: «Όταν, όμως, βλέπεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι πιθανότερο να άγεται από μία εξωγενή αιτία. Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου η αιτία αυτή δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τη διατροφή».

Τα καλά νέα

Την ίδια στιγμή οι γιατροί τονίζουν ότι το θετικό της υπόθεσης στον καρκίνο του παχέως εντέρου είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς σήμερα επιζούν επί χρόνια με τη νόσο τους. Έτσι, το ποσοστό όσων ξεπερνούν τα 5 χρόνια από τη διάγνωση είναι πλέον 65%, έναντι 50% που ήταν μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση των θεραπειών, εκτιμούν οι ερευνητές.

Αν λοιπόν επισημαίνουν οι ειδικοί, εφαρμοστεί ευρέως ο προληπτικός έλεγχος που συνιστούν οι γιατροί, μπορούν να σωθούν ακόμα περισσότερες ζωές. Ο έλεγχος αυτός συμπεριλαμβάνει κολονοσκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για την χώρα μας ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος στην Ελλάδα. Ετησίως υπολογίζεται ότι ανιχνεύονται σχεδόν 7.900 περιστατικά, που αντιστοιχούν στο 12,2% του συνολικού αριθμού. Περισσότερα από 4.500 ανιχνεύονται σε άνδρες.

Δυστυχώς το 2020, αυτό το είδος καρκίνου κόστισε τη ζωή σε 2.774 ανθρώπους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Δείτε επίσης