Υγεία

Καρκίνος: Μια αρρώστια που σκοτώνει κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την αυξητική του τάση- Ελπιδοφόρες οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των όγκων

Καρκίνος: Μια αρρώστια που σκοτώνει κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο καρκίνος σκορπά τον θάνατο κάθε χρόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για τον έναν στους έξι θανάτους, ενώ στην Ευρώπη ένας στους δύο πολίτες θα αναπτύξει κάποιον όγκο στη διάρκεια της ζωής του με μόνο τους μισούς από αυτούς να επιβιώνουν.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι ο καρκίνος προκάλεσε το 2020 στην Ευρωπαική Ένωση τον θάνατο 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτου, να είναι οι όγκοι οι οποίοι προκαλούν τα περισσότερα θύματα.

«Ο καρκίνος είναι ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας, παγκόσμιο. Ευθύνεται για περίπου 10 εκατ. θανάτους το 2020. Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτου, είναι οι καρκίνοι οι οποίοι προκαλούν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ των υπολοίπων» δήλωσε η καθηγήτρια ογκολογίας Σοφία Αγγελάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του Economist «Greece’s agenda to combat Cancer», το οποίο ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

Παράλληλα η κ. Αγγελάκη ανέφερε ότι συνολικά ο καρκίνος ευθύνεται για τον ένα στους έξι θανάτους οι οποίοι συμβαίνουν παγκοσμίως», ενώ πρόσθεσε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ένας στους δύο πολίτες θα αναπτύξει καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του και μόνο οι μισοί από αυτούς θα επιβιώσουν».

Την ίδια στιγμή η ογκολόγος τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των καρκίνων μέχρι το 2040 με ποσοστό ωστόσο της τάξεως του 40% να μπορεί να προληφθεί, αρκεί να αλλάξουν οι πολίτες κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής τους.

Ραγδαία αύξηση εγκρίσεων νέων φαρμάκων

Στο συνέδριο μίλησε και η κ. Vanessa Witte, executive director & oncology medical affairs strategy lead, EMEAC, MSD, αναφέροντας τις έρευνες που γίνονται για τον καρκίνο από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Μάλιστα χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλούς τύπους καρκίνου και αυτό σχετίζεται με την πρόληψη και με την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.

Επίσης έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση εγκρίσεων νέων φαρμάκων, σημειώνοντας ότι σε διάρκεια μιας δεκαετίας έχουμε 150 νέες δραστικές ουσίες.

Αναφέρθηκε και στην ανοσοθεραπεία, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε επανάσταση, και επικαλέστηκε τον καρκίνο του πνεύμονα, την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη.

Διευκρίνισε ότι πριν την ανοσοθεραπεία ο ασθενής με μεταστατικό καρκίνο των πνευμόνων επιβίωνε λιγότερο από 12 μήνες, ενώ με την ανοσοθεραπεία το προσδόκιμο ζωής έχει διπλασιαστεί.

Όπως υποστήριξε οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι ένας στους πέντε ασθενείς επιβιώνει μετά από 5 χρόνια αντιμετωπίζοντας τον μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος και στο χρόνο που παραμένουν σε θεραπεία πρώτης γραμμής οι ασθενείς, σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών», ανέφερε η κ. Witte.

Θέλουμε, είπε, οι ασθενείς να επωφελούνται αρκετά γρήγορα από αυτές τις θεραπείες, καθώς τότε υπάρχει πιθανότητα να απαλλαγούν από την ασθένεια και αυτή είναι η στρατηγική για το μέλλον. Κατέληξε ότι στο μέλλον πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς την εξατομικευμένη προσέγγιση, με νέες διαγνωστικές τεχνικές και νέα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εντοπίζουμε πια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Από την πλευρά του ο ογκολόγος γιατρός του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, κ. Μιχαήλ Νικολάου, αναφέρθηκε στα ψηφιακά εργαλεία τονίζοντας ότι τα «Έξυπνα Νοσοκομεία» με τα χειρουργικά ρομπότ, η τηλεπαρέμβαση, η συλλογή δεδομένων, ο ψηφιακός φάκελος, η θεραπεία στο σπίτι με ηλεκτρονικές μορφές, αναπτύχθηκαν για τη μείωση των σφαλμάτων και την εξοικονόμηση κόστους, περιέγραψε, μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου.

Δείτε επίσης