Υγεία

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

«Εγώ είπα ότι χρήζει αδείας. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία», δηλώνει ο Χαυτούρας

Τέμπη: Οι ισχυρισμοί του Διευθυντή για την αναρρωτική στον Επιθεωρητή του ΟΣΕ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο γιατροί του Γενικού νοσοκομείου Βόλου τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων αφού διαπιστώθηκε ότι προχώρησαν σε σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων, προκειμένου να χορηγήσουν αναρρωτική άδεια ενός μήνα στον Επιθεωρητή του ΟΣΕ Δ. Νικολάου.

Μια αναρρωτική άδεια που ζητήθηκε από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Νικολάου, δύο μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, γεγονός που προκάλεσε πολλά ερωτήματα στο υπουργείο Υγείας το οποίο και διέταξε άμεσα την ΕΔΕ.

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του διοικητή του νοσοκομείου Βόλου σε συνεργασία με την αρμόδια 5η Υγειονομική Περιφέρεια, «καίει» τους Νικόλαο Χαυτούρα και Αθανάσιο Μανιώτη, οι οποίοι τώρα ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο.

Με βάση τις διαπιστώσεις του πορίσματος το οποίο ήδη βρίσκεται στην ανακρίτρια ο διευθυντής Νευροχειρουργικής υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας, της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και της αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και της παράβασης των κανόνων της Ιατρικής Δεοντολογίας.

Οι διαπιστώσεις της ΕΔΕ για τον Διευθυντή Νευροχειρουργικής

Οι συντάκτες του πορίσματος της ΕΔΕ διαπιστώνουν για τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής σειρά παραπτωμάτων αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Από την ένορκη εξέταση του Νικολάου Χαυτούρα προκύπτει ότι ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητά του. Δέχθηκε στο ιατρείο του τον εν λόγω, ενώ από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο και θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ λόγω του κατεπείγοντος είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία» διαπιστώνεται στο πόρισμα.

Στο πόρισμα υπάρχει και το σημείωμα από το Βιβλίο Εισερχομένων Περιστατικών των Εξωτερικών Ιατρείων, με το γραφικό χαρακτήρα του κ. Χαυτούρα, στο οποίο αναγράφεται το εξής: «Αναφερόμενη οσφυοισχιαλγία με ιστορικό βαριάς κάκωσης μετατραυματικό κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφό μου να τη γράψει. Από τον συνάδελφό μου κ. Μανιώτη. Χαυτούρας Νικόλαος, Διευθυντής Νευροχειρουργικής (υπογραφή και σφραγίδα)».

«Ως εκ τούτου αυτή καθαυτή η αναγραφή στο βιβλίο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων αποτελεί πλήρη απόδειξη της ανακόλουθης και επιλήψιμης συμπεριφοράς του Διευθυντή, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά τον νόμο διαδικασία και έδωσε εντολή στον υφιστάμενό του να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός» καταλήγει το πόρισμα.

βολος

Τι αναφέρει στην κατάθεση του ο επικουρικός νευροχειρουργός

Ο επικουρικός ιατρός νευροχειρουργός ο οποίος παραπέμπεται να απολογηθεί για αμελή εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος στο πειθαρχικό του οικείου Ιατρικού Συλλόγου, στην ένορκη διοικητική κατάθεση που έδωσε φέρεται να ρίχνει τις ευθύνες στον προιστάμενο του, διευθυντής Νευροχειρουργικής Νίκο Χαυτούρα.

Ο επικουρικός ιατρός κ. Μανιώτης, κατέθεσε ότι: «Δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου, κ. Χαυτούρα Νικόλαο να τον διευκολύνω διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια επειδή δεν έχει εξωτερικά ιατρεία την Πέμπτη 2 Μαρτίου και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Στην κατάθεση του μάλιστα εξηγεί ότι για τον ασθενή που βρέθηκε στο νοσοκομείο ότι: «Ενημέρωσα και τη νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια και όταν ο ασθενής εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είμαι ο κ. Νικολάου από τον κ. Χαυτούρα, τον παραπέμψαμε στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων προκειμένου να εκδώσει ηλεκτρονικό έγγραφο επίσκεψης στο ιατρείο και να υπάρχει πλήρη διαφάνεια όπως προβλέπεται».

«Ο ίδιος ο προϊστάμενός μου συνέταξε και υπέγραψε στο Μητρώο Εισερχόμενων Περιστατικών Ασθενών των Εξωτερικών Ιατρείων τη διαδικασία της εξέτασης του ασθενούς από αυτόν σε άλλο χώρο, στο γραφείο του. Εάν γνώριζα ότι ο Νικολάου Δημήτριος εργαζόταν και ήταν εμπλεκόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών ως επιθεωρητής δεν θα συνταγογραφούσα ποτέ μου την άδεια και δεν θα διευκόλυνα τον προϊστάμενό μου» ανέφερε ο επικουρικός νευροχειρουργός.

Πώς απαντά

Ο διευθυντής Νευροχειρουργικής κ. Χαυτούρας που τέθηκε σε αργία και πλέον θα λογοδοτήσει για τις παραλείψεις και πράξεις του στο Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου της περιφέρειας του, με δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα, υποστήριξε ότι «την άδεια υπέγραψε ο Επιμελητής Α’για την αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ.

Μιλώντας στο Live News o κ. Χαυτούρας είπε αρχικά πως «αυτή τη στιγμή έχουμε μια τραγωδία με 57 θύματα και αντί να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα αίτια του δυστυχήματος, ποιοι διόρισαν τους σταθμάρχες, ασχολείται με την άδεια του γιατρού. Και με αυτό βέβαια να ασχοληθεί. Αλλά, αυτήν τη στιγμή προέχει η τραγωδία και για να μην συμβεί άλλη τραγωδία, να δοθούν λύσεις στα αναπάντητα ερωτήματα».

Ερωτηθείς για το αν το αν επιχειρεί εκείνος να συσκοτίσει την έρευνα, ο κ. Χαυτούρας δήλωσε ότι «δεν υπέγραψα άδεια» και πρόσθεσε ότι «μπορούσε να επανεξεταστεί η άδεια από δευτεροβάθμια επιτροπή».

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήρθε στο νοσοκομείο όπως έρχονται κι άλλοι. Και επειδή υπάρχει αναμονή στα ραντεβού, ήρθε και έψαχνε κάποιον γνωστό, μήπως και τον εξετάσει. Γιατί στη διαδικασία των ραντεβού θα πάνε πολύ αργά. Εγώ, όμως, δεν είχα εξωτερικά ιατρεία. Τον είδα και θα μπορούσα να μην γράψω αυτά που είδα». Έτσι, έκανε ένα τηλέφωνο στον συνάδελφό του «και του είπα ότι έχει πρόβλημα και να τον δει και ο ίδιος και να κρίνει. Δεν είμαστε σε στρατόπεδο, ούτε είμαι ο Μέγας Ναπολέων. Του είπα λοιπόν ότι φαίνεται πως πονάει στη μέση και ότι έχει πρόβλημα με το πόδι. Από εκεί και πέρα στα εξωτερικά ιατρεία έπρεπε να εκφράσει την επιστημονική του άποψη».

«Αυτό το χαρτί στο βιβλίο συμβάντων έγραψα ότι τον έχω δει κι εγώ. Αλλά επειδή δεν είχα εξωτερικά ιατρεία… Δεν είναι παραπεμπτικό. Εγώ είπα ότι χρήζει αδείας. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Γι’ αυτό τον έστειλα στα εξωτερικά ιατρεία. Συγγνώμη δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Σας έδωσα απάντηση. Αυτό δεν ήταν να το κάνω εγώ. Έπρεπε να το κάνει ο γιατρός των εξωτερικών ιατρείων».

Στη ερώτηση του γιατί δόθηκε άδεια σε έναν άνθρωπο που είναι άμεσα εμπλεκόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο κ. Χαυτούρας επέμεινε: «Δεν έγραψα εγώ άδεια. Δεν έγραψα εγώ έναν μήνα άδεια. Η άδεια είναι ηλεκτρονική και δόθηκε από τον συνάδελφο ηλεκτρονικά».

Όσο για τον συνάδελφό του που υποστηρίζει πως τον πήρε τηλέφωνο και του είπε «κάνε αυτό», επισήμανε: «Δεν του είπα κάνε αυτό. Του είπα ότι φαίνεται να έχει θέμα. Είναι γιατρός και δεν είμαστε ούτε σε στρατόπεδο και δεν είμαι διοικητής».

Δείτε επίσης