Υγεία

Σύγκρουση τρένων -Απεργία: Στους δρόμους οι υγειονομικοί για την τραγωδία των Τεμπών

Πολυπληθείς συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σύγκρουση τρένων -Απεργία: Στους δρόμους οι υγειονομικοί για την τραγωδία των Τεμπών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δυναμικό παρόν σε Αθήνα Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα αλλά και σε δεκάδες άλλες περιοχές της Ελλάδας, έδωσαν οι υγειονομικοί, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ διαδηλώνοντας κατά των υπευθύνων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές) των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών με τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Στην 24ωρη απεργία συμμετείχε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και οι Φαρμακοποιοί, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα απεργία (Φαρμακοποιοί Πειραιά) και στάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι υγειονομικοί απαιτούν δικαίωση για τα πάνω από 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ενώ ζητούν παράλληλα “Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών”, όπως αναφέρουν τα σωματεία στις ανακοινώσεις τους.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού”, σημειώνουν οι γιατροί του ΕΣΥ και τονίζουν πως “δεν πρέπει να μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα, στείλε όταν φτάσεις …”.

Παράλληλα οι γιατροί διαμαρτύρονται και για το νομοσχέδιο “έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας”.

Σήμερα στις 11 το πρωί 5μελής ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πύλη του Νοσοκομείου, δηλώνοντας την αντίθεση των γιατρών στην μετατροπή του Παιδοογκολογικού τμήματος Παίδων Αγία Σοφία από ΝΠΔΔ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

«Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες»

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποίησε στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια συμμετείχε στην πορεία.

«Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων», τονίζει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΟΔΥ: «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους»

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ οι οποίοι με ανακοίνωση τους χαρακτήρισαν το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών ως προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες που πρέπει να φωτιστούν”, χαρακτηρίζει το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το σωματείο εργαζομένων του ΕΟΔΥ (ΣΕΕΟΔΥ).

Παράλληλα ανέφεραν ότι “ατομική ευθύνη” είναι η “κορυφή του παγόβουνου” και προσθέτει ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο αφέθηκε με τεράστιες ελλείψεις και κενά στο ζήτημα της ασφάλειας των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών που καθιστούν κάθε ανθρώπινο λάθος ασυγχώρητο.

Φαρμακοποιοί: Σε απεργία “συνείδησης”

“Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους”, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στηρίζει σήμερα τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει.

Δείτε επίσης