Υγεία

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου στην ενήλικη ζωή από σοβαρή πνευμονία ή βρογχίτιδα στην παιδική ηλικία

Τι έδειξε η μελέτη Κολλεγίου του Λονδίνου

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου στην ενήλικη ζωή από σοβαρή πνευμονία ή βρογχίτιδα στην παιδική ηλικία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια σοβαρή πνευμονία ή βρογχίτιδα στην παιδική ηλικία εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή ενός ενήλικα ανθρώπου, ακόμη και για πρόωρο θάνατο.

Ο κίνδυνος να φύγουν από την ζωή πρόωρα ενήλικες που έχουν νοσήσει βαριά από πνευμονία και βρογχίτιδα είναι διπλάσιος, καταγράφει βρετανική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον δρ Τζέιμς Άλινσον του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η δημοσίευση της έρευνας που έγινε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", και στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία για 3.589 ανθρώπους, από τους οποίους ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25%) είχαν υποστεί λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού έως τα δύο τους έτη, είναι αποκαλυπτική.

Ένας στους πέντε από τους συμμετέχοντες (674 ή το 19%) είχαν πεθάνει πρόωρα πριν τα 73 τους και, από αυτούς, στο 8% η αιτία του θανάτου ήταν κάποια αναπνευστική πάθηση, κυρίως ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περάσει σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη ως μικρά παιδιά, είχαν 93% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου ως ενήλικες. Η ομάδα αυτή είχε 2,2% ποσοστό πρόωρων θανάτων από αναπνευστική πάθηση, έναντι 1,1% της ομάδας που δεν είχε περάσει παιδική σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.

Παράλληλα οι επιστήμονες τόνισαν ότι η πρώιμη αναπνευστική λοίμωξη στα παιδιά σχετίζεται μόνο με μελλοντικό αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από παθήσεις των πνευμόνων και όχι από άλλες αιτίες όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνους.

Μέσω αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε επίσης ότι η πρόωρη θνησιμότητα των ενηλίκων από αναπνευστικές παθήσεις δεν σχετίζεται μόνο με το κάπνισμα.

«Τα νέα στοιχεία που αναδεικνύουν την πρώιμη προέλευση αρκετών χρόνιων παθήσεων των ενηλίκων, βοηθούν να καταρριφθεί το στίγμα ότι δήθεν όλοι οι θάνατοι από παθήσεις όπως η ΧΑΠ σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής", δήλωσε ο δρ Άλινσον.

Οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (με συχνότερη τη ΧΑΠ) συνιστούν μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν την αιτία για σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ή περίπου το 7% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.

Δείτε επίσης