Υγεία

Σύγκρουση τρένων - Τέμπη: Από «κόσκινο» οι ιατρικοί φάκελοι του προσωπικού

Τι ψάχνει να βρει η ανακρίτρια Λάρισας

Σύγκρουση τρένων - Τέμπη: Από «κόσκινο» οι ιατρικοί φάκελοι του προσωπικού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη η οποία στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων. Οι δικαστικές αρχές της Λάρισας που έχουν αναλάβει την φονική υπόθεση με σκοπό να διαλευκάνουν κάθε λεπτομέρεια και πτυχή της, εκτός από τις ποινικές διώξεις που άσκησαν σήμερα εναντίον άλλων τριών ατόμων (εργαζομένων στον σιδηρόδρομο) ζητούν και τους ιατρικούς φακέλους των εμπλεκομένων.

Μια κίνηση που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το τι θέλουν τελικά να εξακριβώσουν οι δύο πραγματογνώμονες που συλλέγουν τα στοιχεία κατόπιν εντολής της 3ης Ανακρίτριας.

Μήπως θέλουν να διαπιστώσουν αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες περί ψυχομετρικών τεστ στους εμπλεκόμενους εργαζόμενους της Λάρισας; Δηλαδή αν πράγματι έγιναν αυτές οι εξετάσεις και πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν;

Θέλουν μήπως να διευκρινίσουν μήπως από τα ψυχομετρικά τεστ που έγιναν διαπιστώθηκε κάτι ωστόσο αποκρύφθηκε;

Η απόφαση αυτή των ανακριτικών αρχών δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση και δεν αποκλείεται να δώσει νέα στοιχεία για την ψυχολογική – ψυχιατρική κατάσταση των συνολικά τεσσάρων εργαζομένων που εμπλέκονται (με διαφορετικό τρόπο ο καθένας) σε αυτήν την τραγωδία.

Οι ιατρικοί φάκελοι των εργαζομένων θα μπουν στο στόχαστρο της ανακρίτριας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς νέα στοιχεία προκύπτουν μετά την έρευνα για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Την ίδια στιγμή επικρατεί σύγχυση για το πόρισμα των δύο πραγματογνωμόνων που έχει ορίσει ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Λάρισας, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι αυτό παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές.

Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχει παραδοθεί στην 3η ανακρίτρια Λάρισας.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ τα νέα άτομα φέρεται να μπαίνουν στο κέντρο των ερευνών καθώς η 3η ανακρίτρια αντιπαραβάλλει εκτός από τις καταθέσεις και υλικό που έχει κατασχεθεί.

«Η ανακρίτρια αντιπαραβάλλει τα όσα ακούγονται στο καταγραφικό με τις καταθέσεις», πρόσθεσε. Και όπως τόνισε, όλες οι συνομιλίες των μηχανοδηγών των δύο τρένων που συγκρούστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου με τον σταθμάρχη Λάρισας που βρίσκεται προφυλακισμένος έχουν καταγραφεί από το καταγραφικό σύστημα της εταιρείας.

Συμπληρωματικές διώξεις

Σήμερα ασκήθηκαν νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εις βάρος τριών προσώπων για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών -που είναι κακούργημα με ποινές από 10 χρόνια ως ισόβια- καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον σταθμάρχη της Λάρισας που ήδη έχει προφυλακιστεί, αλλά και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 23:00 και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο προϊστάμενος Επιθεώρησης την προηγούμενη εβδομάδα μετά το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, πήγε από μόνος του στην ανακρίτρια και μεταξύ των εγγράφων που κατέθεσε ήταν και το έγγραφο των βαρδιών που ο ίδιος είχε ορίσει για την συγκεκριμένη ημέρα.

Στο έγγραφο αυτό, από το περιβάλλον του επιθεωρητή, φέρεται να έχει ορίσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια, κάτι που αμφισβητείται από τους υφισταμένους του και τις Αρχές που αναφέρουν ότι είχαν οριστεί δύο σταθμάρχες στην πρωϊνή βάρδια, δύο στην απογευματινή και ένας στην βραδινή με την αλληλοκάλυψη της μιας ώρας.

Από τους σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας ο ένας ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ο άλλος αορίστου. «Ο σταθμάρχης που έχει σύμβαση έργου δεν μπορεί να κάνει υπερωρία και εργάζεται οκτάωρο. Αυτός που έπρεπε να μείνει ήταν αυτός που είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες».

Από τις καταθέσεις συναδέλφων του ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έφυγε είκοσι λεπτά νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιας του στις 23:00 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης