Υγεία

Πλεύρης για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Αγία Σοφία: «Δεν θα πληρώνουν οι γονείς»

Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν ιδιωτικοποιείται

Πλεύρης για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Αγία Σοφία: «Δεν θα πληρώνουν οι γονείς»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εν μέσω αντιδράσεων από γονείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για την μετατροπή της Ογκολογικής Κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ο υπουργός υγείας έσπευσε να δώσεις διευκρινίσεις σε ότι αφορά το καθεστώς που θα λειτουργεί.

Ο κ. Πλεύρης ο οποίος έχει εισάγει την μετατροπή του Ογκολογικού τμήματος σε ΝΠΙΔ, στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που συζητείται αυτές τις ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι δεν ιδιωτικοποιείται!

Ξεκαθάρισε ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου καθώς και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν.

Ανέφερε ακόμη ότι το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης είπε: «Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Ογκολογικού Κέντρου, ο υπουργός υγείας κατέστησε σαφές ότι παραμένουν με τη σχέση του Δημοσίου Δικαίου.

«Αυτό όμως το οποίο κάνουμε και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις θεραπείες που κάνει τώρα με τους πόρους τους οποίους θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε και από την επιπλέον χρηματοδότηση που υπάρχει. Θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα και να τους πληρώνει, να βάζει περισσότερες κλινικές δομικές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες» δήλωσε ο υπουργός υγείας.

«Όσον αφορά το προσωπικό δεν αλλάζει τίποτα. Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στα νοσοκομεία που είναι, αλλά ανοίγουν παραπάνω θέσεις και για προσωπικό που μπορεί να έρχεται και να μην είναι στο δημόσιο σύστημα.

Η βασική τομή που κάνουμε, δεν είναι ότι ζητάμε χρήματα για θεραπείες όπως ψευδώς λέγεται, αλλά αντιθέτως, έχεις τους δημόσιους σου λειτουργούς γιατρούς, που είναι γιατροί του ΕΣΥ και δίνεις σε αυτό το Κέντρο τη δυνατότητα να προσελκύει και άλλους επιστήμονες που μπορεί να μην είναι στο δημόσιο σύστημα και να μπορούν να εντάσσονται και να εργάζονται.

«Αισχρό ψεύδος» η πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς

Για «αισχρό ψεύδος» έκανε λόγο ο κ. Πλεύρης στα όσα λέγοντα περί πληρωμής των θεραπειών από τους γονείς. «Το λέω ευθέως, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το απαντήσω. Όχι απλά δε θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και πολύ απλά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε το δημόσιο λοιπόν το οποίο αντιστοίχως στο Παίδων δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Παραμένει ο χαρακτήρας δημόσιος. Η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος και εξηγώ γιατί: Σήμερα το Παίδων παίρνει κάποια χρήματα από το κράτος.

Αυτή τη στιγμή αυτονομούμε την ογκολογική μονάδα και την κάνουμε ογκολογικό κέντρο. Με τις δωρεές τις οποίες έχει ή με τις συνεργασίες στο εξωτερικό δε στηρίζεται μόνο στα χρήματα τα οποία λαμβάνει από εμάς».

Τέλος ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι και ανασφάλιστος να είναι κάποιος μπορεί να πάει σε αυτό το κέντρο. «Όμως για να μην έχει έναν σκληρό πυρήνα ως προς τη λειτουργία του με τις δυσκολίες που μπορεί να έχει μια δημόσια δομή, αποκτά έναν χαρακτήρα που του δίνει ευελιξία προς όφελος των παιδιών.

Δείτε επίσης