Υγεία

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Κοιμηθείτε αρκετά αν έχετε την επόμενη ημέρα να κάνετε εμβόλιο»

Τι έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Κοιμηθείτε αρκετά αν έχετε την επόμενη ημέρα να κάνετε εμβόλιο»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια νέα έρευνα που έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προειδοποιεί τους πολίτες που πρόκειται να εμβολιαστούν ότι θα πρέπει να κοιμηθούν επαρκώς το προηγούμενο βράδυ.

Και αυτό επειδή καταγράφηκε ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος επιδρά καταλυτικά στην παραγωγή αντισωμάτων.

Αν λοιπόν έχετε κλείσει ραντεβού για οποιοδήποτε εμβόλιο, βεβαιωθείτε ότι το προηγούμενο βράδυ θα έχετε κοιμηθεί αρκετά διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός σας να μην ανταποκριθεί καλά στο εμβόλιο.

Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι η προστασία που θα αποκομίσετε από το εμβόλιο θα είναι μειωμένη υποστηρίζει η ερευνήτρια Dr. Eve Van Cauter, ομότιμη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

«Ο καλός ύπνος δεν εντείνει απλώς, αλλά παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια», είπε στο CNN.

Πάντως εκείνο που προκάλεσε προβληματισμό στους επιστήμονες ήταν ότι η νέα μελέτη είχε ένα παράδοξο εύρημα. Η επίπτωση του ανεπαρκούς ύπνου στην ανοσοποιητική αντίδραση ήταν στατιστικώς σημαντική μόνο στους άνδρες.

«Υπάρχουν γνωστές διαφορές μεταξύ των φύλων στην ανοσολογική απόκριση στα ξένα αντιγόνα, όπως οι ιοί, και στα αυτοαντιγόνα, όπως αυτά που παράγονται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον, οι γυναίκες γενικώς έχουν ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση στα εμβόλια», απάντησε η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Αυτές οι διαφορές αντανακλούν ορμονικές, γενετικές και περιβαλλοντικές διαφορές, πρόσθεσε. Αυτές οι διαφορές πιθανώς εξηγούν γιατί δεν επηρεάζει τόσο πολύ ο ύπνος την αντίδραση του δικού τους οργανισμού στα εμβόλια.

Ανεξαρτήτως φύλου, όμως, αν είστε άυπνοι λόγω εργασίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, προτιμότερο είναι να αναβάλλετε τον εμβολιασμό σας. Αυτό τουλάχιστον συνιστά ο ερευνητής Dr. Michael Irwin, καθηγητής Ψυχιατρικής & Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). «Προσωπικά δεν θα εμβολίαζα άτομο που θα ήξερα ότι δεν έχει κοιμηθεί καλά το βράδυ», είπε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology. Βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση των δεδομένων προγενέστερων μελετών, οι οποίες εξέτασαν κατά πόσον επηρεάζει ο ύπνος την ανοσοποιητική λειτουργία μετά τον εμβολιασμό εναντίον: Της γρίπης τύπου Α, της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι ερευνητές, στους εθελοντές που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες το βράδυ πριν από τον εμβολιασμό, ήταν μειωμένα τα αντισώματα που παρήγαγε ο οργανισμός τους, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν 7 ή περισσότερες ώρες.

Μάλιστα η διαφορά ήταν εντονότερη στους εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών, απ’ ό,τι στις ηλικίες άνω των 65. Αυτό είναι λογικό, λένε οι ερευνητές, διότι οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερο.

Ο επαρκής ύπνος πριν από τον εμβολιασμό είναι μία από τις πάγιες συστάσεις των ειδικών, διότι είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται σημαντικά από την κόπωση. Για αυτό σπεύδουν οι ερευνητές να προειδοποιήσουν τους πολίτες να ξεκουράζονται και να κοιμούνται πάνω από επτά ώρες όταν πρόκειται να εμβολιαστούν την επόμενη ημέρα.

Δείτε επίσης