Υγεία

Θάνος Πλεύρης: Νομοθετική πρωτοβουλία για την βία ενάντια στους γιατρούς

Νομική κάλυψη και υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας στα νοσοκομεία

Θάνος Πλεύρης: Νομοθετική πρωτοβουλία για την βία ενάντια στους γιατρούς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα μέτρα για την προστασία των γιατρών και νοσηλευτών από βίαια περιστατικά εντός νοσοκομείων και κέντρων υγείας αλλά και για τις μηνύσεις που δέχονται από πολίτες, θα λάβει το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο δικαιοσύνης.

Ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των Ιατρικών Συλλόγων διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι προτίθεται να λάβει μέτρα για την προστασία τους.

Ο υπουργός υγείας δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, άμεσα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι γιατροί να μην πέφτουν θύματα βίας εντός του ΕΣΥ αλλά και να μη γίνονται μηνύσεις σε βάρος τους από πολίτες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ανυπόστατες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης θα έρθει σε επαφή και συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξετάσουν τα θέματα που αφορούν στη διαφοροποίηση των αδικημάτων, ενώ άμεσα θα προβεί στις αντίστοιχες ρυθμίσεις ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου και θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

«Συναντήθηκα σήμερα με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας αλλά και συνολικά όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών», δήλωσε ο υπουργός υγείας ενώ από την πλευρά του ο

πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Θεωρούμε ότι οι γιατροί που ασκούν τα καθήκοντα τους πρέπει να περιφρουρηθούν για να μπορέσουν αυτά να ασκούνται απρόσκοπτα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα μέσω του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και ήδη σειρά μέτρων τα οποία αιτήθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έγιναν αποδεκτά και ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν και να αποτελέσουν δύναμη προστασίας για την άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία».

Πριν δύο ημέρες στις 12 Μαρτίου ήταν η Ευρωπαϊκή ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας, με τους γιατρούς να στέλνουν το μήνυμα «Όχι βία στις λευκές μπλούζες», τονίζοντας την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη βία εναντίον τους.

Βίαια περιστατικά

Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΙΣ πριν μερικές ημέρες είχε τονίσει με ανακοίνωση του ότι ο κατάλογος των υγειονομικών που δέχθηκαν βία είναι αρκετά μεγάλος.

Ο Σταύρος Καλπαδάκης, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 8 Ιανουαρίου δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς, που του προκάλεσε σπασμένα πλευρά και ισχίο και τον έθεσε εκτός υπηρεσίας για δύο μήνες.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, Γιώργος Χαλιώτης δέχτηκε τον περασμένο μήνα επίθεση από έναν άνδρα που βγήκε εκτός εαυτού για τις συνθήκες νοσηλείας της μητέρας του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και πήγε να διαμαρτυρηθεί. Αφού σημειώθηκε έντονος διαπληκτισμός, ο άνδρας έσπρωξε δυνατά τον κ. Χαλιώτη, ο οποίος έπεσε στο πάτωμα και χτύπησε στο κεφάλι.

Στη Βέροια τον Ιανουάριο ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ επειδή διαφώνησε με το δρομολόγιο που ακολούθησε το ασθενοφόρο.

Στη Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική στο Θριάσιο, συνοδός επιτέθηκε σε προσωπικό της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου υπέβαλε μήνυση και ο δράστης συνελήφθη.

Τον περασμένο Ιούνιο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ίδιου νοσοκομείου, μία παιδίατρος δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από συγγενή ασθενούς. Επίσης επιλήφθηκε η διοίκηση.

Η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, όπως τονίστηκε στη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που έγινε στη Δράμα.

Στην συνάντηση που είχε γίνει πριν κάποιες ημέρες στην Δράμα οι γιατροί είχαν ζητήσει σειρά μέτρων για την προστασία τους μεταξύ των οποίων:

Κύριος στόχος αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).

Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

Μπουτόν (κόμβιο) κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

Επίσης, ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας είναι η ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας στις υπηρεσίες υγείας. Η ίδρυση και λειτουργία παρατηρητηρίου περιστατικών βίας έχει τεθεί επιτακτικά σε όλα τα ψηφίσματα των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Φορέων, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Παρατηρητήριο χρειάζεται να εδρεύει σε κάθε υπηρεσία υγείας της χώρας και ο κεντρικός συντονισμός να πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Δείτε επίσης