Βουλή: Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και τις Μεταμοσχεύσεις
Τι απάντησε ο υπουργός υγείας για τις μεταμοσχεύσεις, τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού στο Παίδων Αγία Σοφία

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε χθες στην ολομέλεια της βουλής το σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις αλλά και την αλλαγή του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων Αγία Σοφία από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ΝΠΙΔ.
Το σχέδιο νόμου που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, ψηφίστηκε επί της Αρχής και επί του Συνόλου από το κυβερνών κόμμα, ενώ καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία καθώς έχει δηλώσει ότι μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής.
Από το βήμα της βουλής ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε στις επικριτικές τοποθετήσεις – ομιλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο και κυρίως για το θέμα της μετατροπής του Ογκολογικού Κέντρου στο Παίδων Αγία Σοφία, σε ΝΠΙΔ.
«Από την μια διαφωνείτε με τον νομικό χαρακτήρα ως προσώπου ιδιωτικού δικαίου για το νέο Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο και από την άλλη γιατί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων δεν παρέχουμε μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία», είπε ο υπουργός υγείας διευκρινίζοντας ότι «το Δημόσιο δραστηριοποιείται και μέσα από ανώνυμες εταιρείες». Ανέφερε δε ότι «μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Παράλληλα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι μέσα από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται.
Απαντώντας στις κατηγορίες για το καθεστώς εργασίας που θα δουλεύουν πλέον γιατροί και λοιπό προσωπικό στο Ογκολογικό Παιδιατρικό Κέντρο, ο υπουργός υγείας επεσήμανε ότι δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού, ούτε ο πολίτης θα πληρώνει.
«Δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε». Όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν, γι’ αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός που υπάρχει», όπως άλλωστε και σήμερα γίνεται και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης» τόνισε.
Την ίδια στιγμή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι ο λόγος που άλλαξε μορφή το Ογκολογικό Κέντρο είναι επειδή με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η σύνδεση του με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς.
«Δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης πόρων μέσω κλινικών δοκιμών, άρα, δωρεάν υπηρεσίες στα πάσχοντα παιδιά. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τα νοσήλια όπως το πράττει και σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Θα υπάρξουν αν χρειαστεί έκτακτες επιχορηγήσεις ακριβώς για να στηριχθούν όλες οι θεραπείες. Διασφαλίζουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι θα έχουμε περισσότερες παροχές, θα έχουμε δωρεάν παροχές, έχουμε μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».
Μεταμοσχεύσεις
Για τις αλλαγές στο θέμα των μεταμοσχεύσεων ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν σημαντικά θέματα βιοηθικής, όπου για πρώτη φορά καθιερώνεται και ο καρδιακός θάνατος. Αναβαθμίζεται το μητρώο δοτών, παρεμβαίνουμε στην ενημερωμένη συναίνεση ακολουθώντας ένα πρότυπο που ταιριάζει ακριβώς με την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Πλεύρης, δεσμεύτηκε ότι «θα διασφαλιστούν τα 1,5 – 2 εκατομμύρια τα οποία έχει κρίνει η Επιτροπή ότι είναι απαραίτητα για τον ΕΟΜ.
Ελλείψεις στα φάρμακα
Τέλος για το μείζον θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, για την τιμολόγηση τους αλλά και για τα clawback ο υπουργός υγείας είπε: «προχωράμε σε μια ενίσχυση του προϋπολογισμού. Στο κομμάτι του clawback των φθηνών φαρμάκων, επιλέγουμε να είναι 0,20, δηλαδή γύρω στα 5 με 6 ευρώ οι θεραπείες οι μηνιαίες, όπου η λογική είναι ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να έχουν λιγότερες επιβαρύνσεις -αυτήν τη στιγμή έχουν γύρω στο 25% επιβαρύνσεις, άρα βάζουμε ένα πλαφόν 10% το οποίο το παίρνουμε από άλλα ακριβότερα φάρμακα- προκειμένου να μην υπάρξει απόσυρσή τους λόγω ακριβώς της αύξησης η οποία έχει γίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και είναι ένα μοντέλο το οποίο ακολουθήσαμε από το καλοκαίρι στα νοσοκομεία μας και χάρη και σε αυτή τη ρύθμιση τα νοσοκομεία μας δεν είχαν πρόβλημα ως προς τα φθηνά αυτά φάρμακα».