Υγεία

Ιατρική ευθύνη: Τα ιατρικά λάθη, οι μηνύσεις και η ανασφάλεια των ιατρών

Οι ειδικότητες με τις περισσότερες καταγγελίες - Που οφείλεται η «αμυντική ιατρική»

Ιατρική ευθύνη: Τα ιατρικά λάθη, οι μηνύσεις και η ανασφάλεια των ιατρών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ιατρική ευθύνη στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνονται οι μηνύσεις και οι καταγγελίες σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις.

Η Ημερίδα με θέμα Ιατρική Ευθύνη: «Από τη νομική θεωρία στην ιατρική πρακτική», που διοργάνωσε χθες στην Αθήνα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τη συμμετοχή γιατρών, δικαστών και δικηγόρων, έγινε κατανοητή η ανάγκη να βρεθεί μια λύση προκειμένου το ιατρικό προσωπικό, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, να μην βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων με αβάσιμες κατηγορίες.

Στις ομιλίες των ειδικών καταγράφηκε η πίεση που νιώθει ο Ιατρικός κόσμος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στις ΗΠΑ σε μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 10.700 γιατροί, υφίστανται πίεση, νιώθει απροστάτευτος και βιώνει δύσκολες καταστάσεις.

Μάλιστα στις ΗΠΑ καταγράφηκε ότι: Το 60% δήλωσε ότι είχε ενοχληθεί από τις «γνώσεις» των ασθενών μέσω διαδικτύου, το 54% είχε χαμηλό ηθικό, το 49% υπέφερε από σύνδρομο κόπωσης, το 49% δεν ήθελε τα παιδιά του να γίνουν γιατροί και το 48% ήθελε να βγει άμεσα στη σύνταξη.

Οι ευάλωτες ειδικότητες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση

Το 77% των γιατρών στις ΗΠΑ πιστεύει ότι η ουσιαστική μεταρρύθμιση σε θέματα ιατρικής ευθύνης, θα θέσει φραγμό στην άσκηση της αμυντικής ιατρικής, ενώ διαπιστώθηκε ότι εφόσον υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν τον γιατρό, τότε θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό και οι παραγγελίες ακτινογραφιών και άλλων εξετάσεων.

Οι γιατροί που βιώνουν τις μεγαλύτερες πιέσεις και νιώθουν πιο ευάλωτοι σύμφωνα με την ιατροδικαστή κ. Άννα Ρίζου είναι της Γυναικολογίας, της Γενικής Χειρουργικής, της Αναισθησιολογίας, της Επείγουσας Ιατρικής και της Ακτινολογίας.

Παράλληλα η κ. Ρίζου τόνισε ότι από έρευνα που έγινε για την συμπεριφορά των ιατρών υπό πίεση ιατρικής αμέλειας, έδειξε ότι προκειμένου να μειώσουν το κίνδυνο, 9 στους 10 δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική.

Επίσης κατέληξε η έρευνα στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί που ασκούν αμυντική ιατρική προχωρούν σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και συμβάλουν στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης.

Νομοθετική Ρύθμιση

Στην ημερίδα το παρόν έδωσε και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία περιορίζεται η αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID λόγω της επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Σημείωσε μάλιστα ότι το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθεί από την αρχή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας για το σοβαρό θέμα των ιατρικών ευθυνών και των καταγγελιών σε βάρος τους είπε: «Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη. Από την ημερίδα προέκυψε ότι η προδικασία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το εξειδικευμένο αντικείμενο της ιατρικής».

Δικαστές και νομικοί που συμμετείχαν στην ημερίδα επισήμαναν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των πραγματογνωμόνων σε δίκες που αφορούν ιατρικά σφάλματα, με τη δημιουργία Προδικαστικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργήσει ανασχετικά σε αβάσιμες δικαστικές προσφυγές.

Δείτε επίσης