Υγεία

Σουκραλόζη: Τα καλά και τα άσχημα νέα για το τεχνητό γλυκαντικό

Τι έδειξε έρευνα στην Βρετανία

Σουκραλόζη: Τα καλά και τα άσχημα νέα για το τεχνητό γλυκαντικό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διπλός ο ρόλος της γλυκαντικής ουσίας σουκραλόζη για τον ανθρώπινο οργανισμό εφόσον διαπιστωθεί ότι ο τρόπος που λειτούργησε στα ποντίκια θα είναι όμοιος και στον άνθρωπο.

Από την μία διαπιστώθηκε ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη μειώνει την ενέργεια του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά από την άλλη η χορήγηση της σε ανθρώπους με αυτοάνοσες παθήσεις δρα ευεργετικά.

Οι ειδικοί ωστόσο που πραγματοποίησαν την πειραματική έρευνα σε ποντίκια δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη ζημιά που πιθανόν να προκαλεί η ουσία αυτή (χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά) στην υγεία των ανθρώπων όταν υπερκαταναλώνεται.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Βρετανικού Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ η έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, τα ποντίκια τράφηκαν με υψηλές δόσεις σουκραλόζης, σε επίπεδα ισοδύναμα με την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη που συστήνουν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των Τ κυττάρων, που είναι συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος και ήταν λιγότερο ικανά να ενεργοποιήσουν τα Τ κύτταρα ως απόκριση στον καρκίνο ή σε κάποια μόλυνση. Δεν παρατηρήθηκε επίδραση σε άλλους τύπους ανοσοκυττάρων.

Πάντως η έρευνα συνεχίζεται και προγραμματίζονται δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να ελεγχθεί εάν η σουκραλόζη έχει παρόμοια επίδραση.

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν τα ίδια αποτελέσματα τότε η σουκραλόζη θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για να βοηθήσει στην άμβλυνση των αποκρίσεων των Τ κυττάρων, όπως σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που πάσχουν από ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση των Τ κυττάρων.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν πρέπει να ανησυχήσουν όσοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ή αναρρώνουν από ασθένειες, καθώς οι άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά ή ακόμα και μέτρια αυξημένα επίπεδα σουκραλόζης δεν εκτίθενται στα επίπεδα που επιτυγχάνονται σε αυτήν την μελέτη.

Δείτε επίσης