Υγεία

ΠΟΥ: «Νομίζω ότι πλέον πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την COVID-19 όπως την εποχιακή γρίπη»

Οι θέσεις του διευθυντή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

ΠΟΥ: «Νομίζω ότι πλέον πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την COVID-19 όπως την εποχιακή γρίπη»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ο οποίος πριν μερικές ημέρες προέβλεψε ότι μέσα στο 2023 ο κορωνοιός θα πάψει να αποτελεί πανδημία παγκοσμίως, πλέον και ο αξιωματούχος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, έσπευσε να υποστηρίξει κάτι παρόμοιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Dr. Michael Ryan, διευθυντή Εκτάκτων Αναγκών στον ΠΟΥ, ο κορωνοιός θα μας αρρωσταίνει, θα έχει θύματα, αλλά δεν θα διαταράσσει την κοινωνία.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός μπορεί να καταλαγιάσει εφέτος, σε σημείο ώστε να γίνει εξίσου απειλητική με τη γρίπη, εκτιμά κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Νομίζω ότι πλέον πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την COVID-19 όπως την εποχιακή γρίπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Michael Ryan, διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών στον ΠΟΥ.

Ανέφερε ωστόσο ότι ο κορωνοϊός ασφαλώς «θα είναι μία απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα εξακολουθήσει να κοστίζει ζωές, όμως δεν θα διαταράσσει πλέον την κοινωνία μας», τόνισε.

Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε (επιτέλους) εφέτος σε αυτό το σημείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΠΟΥ ήταν πάντοτε φειδωλός στις εκτιμήσεις του για την πορεία της πανδημίας. Μόλις πριν από έναν χρόνο προειδοποιούσε ότι θα ήταν λάθος να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός σαν μία απλή γρίπη. Και αυτό διότι δεν είχε ακόμα σταθεροποιηθεί η παραλλαγή Όμικρον, ενώ υπήρχαν ακόμα πολλές αβεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα, η κατάσταση ως φαίνεται σταθεροποιήθηκε, η θνησιμότητα μειώθηκε και ως φαίνεται πλησιάζει η ώρα να θεωρηθεί ο κορωνοϊός ένας ενδημικός ιός όπως πολλοί άλλοι.

Δείτε επίσης