Υγεία

Χημική ουσία για το στεγνό καθάρισμα των ρούχων πιθανότατα συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Το τριχλωροαιθυλένιο και ο ρόλος του στο πέρασμα των χρόνων

Χημική ουσία για το στεγνό καθάρισμα των ρούχων πιθανότατα συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Parkinson’s Disease" συνδέει την ευρέως χρησιμοποιούμενη χημική ουσία του τριχλωροαιθυλένιου με την πιθανή εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον.

Πρόκειται για μια ουσία που στο παρελθόν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνων, αποβολές και πλέον συνδέεται με το Πάρκινσον.

Σήμερα οι ερευνητές μιας νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της χημικής αυτής ουσίας στη νόσο του Πάρκινσον έχει σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί.

Την ίδια στιγμή η διεθνής ερευνητική ομάδα που συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την έκταση της χρήσης του TCE σε βιομηχανικές διεργασίες, εξετάζει προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη χημική ουσία με τη νόσο του Πάρκινσον και διερευνά διάφορες περιπτώσεις όπου το TCE και η νόσος θα μπορούσαν κάλλιστα να συνδέονται. Η άχρωμη χημική ουσία συνδέθηκε για πρώτη φορά με τη νόσο το 1969.

Παρότι σήμερα η χρήση της χημικής ουσίας είναι πολύ πιο περιορισμένη στην ΕΕ και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να έχει ζήτηση και πολύ περισσότερο στην Κίνα.

Ακόμη και σε περιοχές όπου το χημικό απαγορεύεται, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκτίθενται σε αυτό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μόλυνσης του νερού και του εδάφους.

"Ο αριθμός των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και, αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα διπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2040", τόνισαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης διάφορες προηγούμενες μελέτες, μεταξύ των οποίων μία που αφορούσε τρεις εργαζόμενους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μία που αφορούσε έναν μηχανικό αυτοκινήτων. Σε μια μελέτη 198 διδύμων που πραγματοποιήθηκε το 2011, όσοι εκτέθηκαν σε TCE είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Πάρκινσον.

Παρά τις μελέτες που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του TCE σε ζώα, η ακριβής φύση της σχέσης του με τη νόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν με τι έχουν έρθει σε επαφή ή ότι εκτίθενται ταυτόχρονα σε πολλές δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.

"Ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι δεκαετίες", έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Parkinson’s Disease".

Δείτε επίσης