Υγεία

Υπουργός υγείας: Τα μεγάλο στοίχημα για την υγεία τα επόμενα χρόνια, η ψηφιακή εικόνα

«Θέλουμε τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή» είπε ο Θάνος Πλεύρης σε συνέδριο στην Πάτρα

Υπουργός υγείας: Τα μεγάλο στοίχημα για την υγεία τα επόμενα χρόνια, η ψηφιακή εικόνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ψηφιοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας η οποία θα δώσει ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τον ιατρικό φάκελο του κάθε ασθενούς όσο και στην παρακολούθηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης, αποτελούν από τους βασικότερους στόχους του υπουργείου υγείας.

Το μεγάλο στοίχημα για την Υγεία τα επόμενα χρόνια, που είναι ψηφιακή εικόνα, έθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο 11ο Regional Growth Conference, που διεξάγεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από χθες μέχρι και αύριο 18 Μαρτίου.

«Θέλουμε η υγεία και τα οικονομικά της υγείας να έχουν όφελος για τον ασθενή», είπε ο υπουργός Υγείας, που μετείχε σε πάνελ με επίκεντρο την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα.

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ψηφιακού φακέλου ο οποίος –όπως είπε- θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της φαρμακευτικής κατανάλωσης

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο ψηφιακός φάκελος μέσω και του προσωπικού γιατρού θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να παρακολουθεί την φαρμακευτική κατανάλωση, να προχωρά σε ενέργειες πρόληψης αλλά και να έχει πλέον καθαρούς δείκτες για την δημόσια Υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θα υπάρχει δυνατότητα σωστότερης και δικαιότερης διανομής των χρημάτων για τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ θα εντοπίζεται πού υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε και στα πολυσυζητημένα τους τελευταίους μήνες clawback, τα οποία όπως επεσήμανε θα πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για την επίτευξη της σταθερότητας, απαιτείται «έλεγχος κατανάλωσης, ενίσχυση προϋπολογισμού, ενώ για τις νέες θεραπείες θα πρέπει να μεταφέρονται αντίστοιχοι πόροι, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός».

Για την καινούργια φαρμακευτική τεχνολογία μίλησε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη πίεση με τα κόστη να είναι μεγάλα και όλες οι χώρες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλλακάκης, απαιτούνται επιπλέον δαπάνες, κάτι που καταγράψαμε ως πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του Covid και εκτιμάται ότι θα οδηγηθούμε σε μία λύση «στη μέση» και με μείωση του clawback και με αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι αυτό που θα απασχολήσει την οικονομική και φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια» κατέληξε.

Δείτε επίσης