Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Νέα αναβολή στην επιβολή προστίμων για την μη εγγραφή πολιτών

Παραμένει το ερώτημα για τα κίνητρα στους γιατρούς

Προσωπικός γιατρός: Νέα αναβολή  στην επιβολή προστίμων για την μη εγγραφή πολιτών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ενόψει των εθνικών εκλογών μέσα στην Άνοιξη, αλλά και της στασιμότητας ενδιαφέροντος των ιδιωτών γιατρών να συμβάλλουν στον θεσμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του Προσωπικού Γιατρού, αναβάλλεται για ακόμη μια φορά η επιβολή προστίμων στους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα.

Το πάγωμα των προστίμων που υποτίθεται θα τίθεντο σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν την πρωταπριλιά όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο υγείας, το οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση περί αναβολής των αντικινήτρων για την μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Γιατρό.

Το μέτρο επιβολής αντικινήτρων (πρόστιμα αλλά και μεγαλύτερη επιβάρυνση στην συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις και την συνταγογράφηση φαρμάκων) θα ξεκίναγε την 1η Δεκεμβρίου του 2022, αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου του 2023 και τώρα αναμένεται να πάρει παράταση για τον Σεπτέμβριο.

Το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί αλλά και αυτοί του δημοσίου (από το ΕΣΥ), δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον Προσωπικό Γιατρό και ειδικά της Αττικής, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του θεσμού.

Οι γιατροί ιδιώτες και μη, τον χειμώνα συζήτησαν με την ηγεσία του υπουργείου υγείας για να τους δοθούν επιπλέον κίνητρα, ωστόσο συμφωνία δεν επετεύχθη.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να συζητήσει την δεδομένη χρονική περίοδο για επιπλέον κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί που συμμετάσχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού να παραμένουν στους 3.337 , από τους οποίους οι 2.227 προέρχονται από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.110 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι 1500 ιατροί και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού η οποία άνοιξε τον Ιούλιο του 2022, γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια εξακόσιες πενήντα χιλιάδες πολίτες το οποίο αντιστοιχεί στο 51,2% των δικαιούχων, ενώ παραμένει μη εγγεγραμμένο το 48,8%.

Γιατροί του ΕΣΥ

Και ενώ οι ιδιώτες γιατροί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στον θεσμό αν δεν τους εξασφαλιστούν κάποια οικονομικά κίνητρα, η ηγεσία του υπουργείου υγείας, στρέφεται προς τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

Βάσει του νέου νόμου που δίνει την δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, θα μπορέσει να προσελκύσει κάποιους και για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ωστόσο, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη υπογραφεί από την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Οι ποινές στους πολίτες όταν εφαρμοστούν

Οι ποινές που έχουν ψηφιστεί με τον Νόμο για τον προσωπικό γιατρό προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές του 2023 θα έπρεπε τα παραπάνω πρόστιμα, να προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Τέλος ο νόμος προέβλεπε ότι όσοι εγγραφούν θα είχαν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δείτε επίσης