Υγεία

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Τι έδειξε Σκανδιναβική έρευνα για τον ρόλο των καρυδιών, αμυγδάλων και φιστικιών

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα έρευνα που έρχεται από την Σκανδιναβία, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών όταν αυτοί καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα λοιπόν με τους Σκανδιναβούς και το Πανεπιστήμιου του Όσλο, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιοπάθειας, είναι σύμφωνα με επισκόπηση 60 ερευνών, η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών και σπόρων.

Ο Erik Arnesen, του University of Oslo, δήλωσε ότι αν κάποιος καταναλώνει μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά- περίπου 30 γρ.- θα έχει χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 20% έως 25%.

Παρότι οι επιστήμονες λένε ‘’όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς τόσο το καλύτερο'', η κατανάλωση ακόμα και λίγων είναι καλύτερη από τη μη κατανάλωση, δήλωσε ο Arnesen.

Μάλιστα όπως ανέφεραν οι ερευνητές τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα καρύδια θα πρέπει να προτιμούνται καθώς φάνηκε να είναι τα καλύτερα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Ωστόσο οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές αποδείξεις για τη σύσταση συγκεκριμένων ειδών, κάτι το οποίο θα φανεί στην πορεία με νέες μελέτες.

Σύμφωνα με τον Arnesen, οι ξηροί καρποί έχουν ωφέλιμη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, που είναι σημαντικό να διατηρούνται χαμηλά για να εμποδιστεί η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Η αρτιοσκλήρυνση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για καρδιακή προσβολή.

Η επισκόπηση της μελέτης του Πανεπιστημίου του Όσλο συμπεριέλαβε σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Αν και οι ερευνητές επίσης εξέτασαν αν η κατανάλωση ξηρών καρπών μείωνε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό επεισόδιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σαφή.

Ο Arnesen δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν το σάκχαρο, ωστόσο έχει καταγραφεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η κατανάλωση δέκα με δεκαπέντε αμυγδάλων την ημέρα, βοηθάνε στην μείωση του σακχάρου.

Ο ερευνητής τέλος δήλωσε ότι χάρις στη συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση, μπορούμε να παρουσιάσουμε έναν πιο ακριβή υπολογισμό της πραγματικής επίδρασης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Food & Nutrition Research.

Δείτε επίσης