Υγεία

Κορωνοϊός: Τα θηλαστικά ζώα που πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν ήταν μολυσμένα

Τι αποκάλυψε έρευνα διεθνούς ομάδας από εξαφανισμένα αρχεία των Κινεζικών Αρχών

Τα «εξαφανισμένα» δεδομένα από τις αρχές της πανδημίας δείχνουν την προέλευσή του κορωνοιού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η αγορά της Γουχάν στην Κίνα, είναι ο τόπος που πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοιός, το επίκεντρο της διασποράς πριν ακόμη εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και το σημείο που βρέθηκαν οι περισσότερες γενετικές αλληλουχήσεις του covid.

Τα εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ζώα (κυρίως θηλαστικά) που πωλούνται στην αγορά, εντοπίστηκαν οι περισσότερες γενετικές αλληλουχίες του κορωνοιού.

Ομάδα διεθνών επιστημόνων πριν ακόμη ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία του κορωνοιού κατάφεραν να συλλέξουν στοιχεία πριν αυτά εξαφανιστούν από την Κινεζική πλατφόρμα που συγκεντρώνονταν τα στοιχεία.

Τα κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για την προέλευση του κορωνοϊού αποκαλύπτουν γενετικά δεδομένα Κινέζων επιστημόνων, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο πριν από 1,5 χρόνο, αλλά εξαφανίστηκαν μόλις έγιναν αντιληπτά, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Όπως αναφέρεται τα δεδομένα ανακάλυψαν τυχαία οι επιστήμονες στις 4 Μαρτίου 2023. Μερικές ημέρες αργότερα, συνειδητοποίησαν ότι αφορούσαν δείγματα που είχαν συλλεχθεί στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Πριν καν, δηλαδή, διασπαρεί ο κορωνοϊός στον πλανήτη.

Από πού προέρχονταν τα δείγματα

Σύμφωνα με την διεθνή ομάδα επιστημόνων τα δείγματα προέρχονταν από την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan. Η αγορά αυτή βρίσκεται στην πόλη Ουχάν (Wuhan) της Κίνας, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία και άλλες χώρες εντόπισαν τις αναλύσεις στην βάση δεδομένων GISAID. Η βάση αυτή περιέχει τις περισσότερες γενετικές αλληλουχήσεις του κορωνοϊού στον κόσμο.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα «κατέβασε» τις αναλύσεις για να τις εξετάσουν διεξοδικά ενώ ήρθαν σε επαφή με τους Κινέζους συναδέλφους τους για να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, τα στοιχεία εξαφανίστηκαν και δέχτηκαν επιπλήξεις ότι παραβιάζουν τους όρους χρήσης της βάσης.

Παρόλα αυτά στο μεσοδιάστημα, οι επιστήμονες είχαν προλάβει να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα ευρήματά τους. Και τώρα, δημοσιεύουν μία σύντομη περιγραφή για ό,τι έγινε και όσα βρήκαν σε έκθεσή τους στην ευρωπαϊκή επιστημονική πλατφόρμα zenodo.

Γενετικά ίχνη

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που βρήκαν στην βάση GISAID επιστήμονες από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CCDC), επρόκειτο για αλληλουχήσεις του κορωνοϊού και πρόσθετα γενετικά δεδομένα από τα δείγματα της αγοράς.

Αυτές οι αλληλουχήσεις έδειξαν ότι στην αγορά βρίσκονταν ζωντανοί σκύλοι-ρακούν και τέσσερα άλλα είδη άγριων ζώων. Τα ζώα αυτά είναι ευάλωτα στον κορωνοϊό και μπορεί να είχαν μολυνθεί. Το γεγονός αυτό συμφωνεί με τις αναφορές της εποχής, που έλεγαν ότι στην αγορά πωλούσαν ζωντανά ζώα που μπορεί να ήταν ξενιστές του ιού.

Ο εντοπισμός του γονιδιώματος των ζώων αυτών παρέχει νέες, αδιάσειστες ενδείξεις για την αλυσίδα της μετάδοσης που τελικά έφτασε έως τους ανθρώπους, λένε.

Τα δεδομένα αυτά «προστίθενται στα αποδεικτικά στοιχεία που αναδεικνύουν την αγορά Huanan ως την τοποθεσία διάχυσης του κορωνοϊού και επίκεντρο της πανδημίας», σημειώνουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Ποια ζώα βρέθηκαν

Από τα στοιχεία που περισυνέλλεξαν οι ερευνητές στην αγορά της Γουχάν υπήρχαν τα ζώα:

κοινός σκύλος-ρακούν (νυκτερευτής ή Nyctereutes procyonoides), ο σκαντζόχοιρος της Μαλαισίας (Hystrix brachyura), ο σκαντζόχοιρος Amur (Erinaceus amurensis), η μασκοφόρoς μοσχογαλή (Paguma larvata) και ο υπόλευκος αρουραίος μπαμπού (Rhizomys pruinosus).

Τα θετικά δείγματα από τα ζώα προέρχονταν σε αρκετές περιπτώσεις από τους ίδιους πάγκους της αγοράς, όπου είχε εντοπιστεί και ο κορωνοϊός. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα άγρια ζώα μπορεί να ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής από τις νυχτερίδες, υποστηρίζει η διεθνής επιστημονική ομάδα.

Δείτε επίσης