Υγεία

Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κράκεν» στην Ελλάδα -Ανοδική πορεία και για Κένταυρο

Ποιες παραλλαγές επικρατούν στην Ευρώπη

Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κράκεν» στην Ελλάδα -Ανοδική πορεία και για  Κένταυρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η κυριαρχία της Όμικρον 5 και των υποπαραλλαγών αυτής, φαίνεται ότι υποχωρεί στη χώρα μας και αρχίζει να επικρατούν οι παραλλαγές της Όμικρον 2, στην οποία ανήκουν οι μεταλλάξεις Κράκεν και Κένταυρος.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφουν ότι η υποπαραλλαγή της Όμικρον 5 η BQ.1.1, παραμένει στην πρώτη θέση διασποράς του κορωνοιού.

Στις δε περισσότερες Ευρωπαικές χώρες η Κράκεν φτάνει μέχρι και στο 70% των κρουσμάτων τυ κορωνοιού.

Αναλυτικότερα, η Όμικρον 5 υποχώρησε στη δεύτερη θέση, δίνοντας την πρωτιά στην Όμικρον 2, στην οποία ανήκουν οι παραλλαγές XBB.1.5 (Κράκεν) και ΒΑ.2.75 (Κένταυρος). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγάλη αύξηση των δύο αυτών παραλλαγών.

Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, η "Κράκεν" καταλάμβανε το 22,5% του συνόλου των δειγμάτων, από 10% την προτελευταία εβδομάδα.

Πρώτη, πάντως, σε συχνότητα παραμένει η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 της Όμικρον 5, με το 32% των συνολικών δειγμάτων.

Εκείνο ωστόσο που θεωρείται θετικό από τον ΕΟΔΥ είναι ότι η διασπορά του κορωνοϊού έχει περιοριστεί σημαντικά στην Ελλάδα, όπου μόλις το 3,3% των συμπτωματικών βγαίνουν θετικοί στον ιό, έναντι 4,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

ECDC: Επιδείνωση δεικτών

Από την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) διαπιστώνεται ότι η αύξηση της "Κράκεν" σχετίζεται με επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Αυστρία της οποίας η Κράκεν καταλαμβάνει το 70% των νέων κρουσμάτων.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, στην πρώτη θέση σε νέα κρούσματα μεταξύ ατόμων άνω των 65 ετών και στην τρίτη θέση σε θανάτους, με δεύτερη την Ελλάδα.

Ειδικότερα καταγράφηκε ότι τα ποσοστά Κράκεν στην Ευρώπη έχουν ως εξής:

Ισπανία 75%

Τσεχία 75%

Αυστρία 70%

Πολωνία 70%

Γερμανία 60%

Φινλανδία 60%

Βέλγιο 50%

Δανία 50%

Φινλανδία 50%

Γαλλία 50%

Ιταλία 50%

Λουξεμβούργο 50%

Ολλανδία 50%

Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του κορωνοιού στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, παρουσίασαν μείωση, όπως και οι θάνατοι αλλά και οι εισαγωγές και νοσηλείες. Ωστόσο υπήρξε μικρή αύξηση των διασωληνωμένων οι οποίοι από 90 που ήταν την προτελευταία εβδομάδα, την τελευταία ανέβηκε στους 96.

Δείτε επίσης