Υγεία

Κατάργηση μέτρων και στις δομές υγείας - Συνεδριάζει η επιτροπή

Τι θα γίνει με την μάσκα και τους ασθενείς με κορωνοιό

Κατάργηση μέτρων και στις δομές υγείας - Συνεδριάζει η επιτροπή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά την απόφαση για άρση των μέτρων από 1η Απριλίου 2023 για τον κορωνοιό, στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με την κατάργηση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την κατάργηση των υποχρεωτικών ράπιντ τεστ στους ανεμβολίαστους, αλλά και την απόφαση να μην δηλώνεται πλέον στην διαδικτυακή πλατφόρμα η νόσηση από covid, έρχονται και νέες άρσεις.

Αυτές οι άρσεις αφορούν αυτήν την φορά την κατάργηση των αυστηρότατων μέτρων που ίσχυαν κατά την διάρκεια της τριετούς διετίας στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα στο υπουργείο υγείας έχει στο επίκεντρο της συζήτησης, η κατάργηση των μέτρων στις μονάδες υγείας.

Μεταξύ των μέτρων που εισηγούνται να αρθούν είναι η μη χρήση μάσκας σε τμήματα των νοσοκομείων όπου οι εργαζόμενοι δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς. Αφορά δηλαδή, κυρίως για το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Επίσης είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει κανονικά το επισκεπτήριο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και σε μονάδες COVID. Επίσης οι ειδικοί θα αποφανθούν για το αν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα εξακολουθήσουν να κάνουν rapid test.

Πάντως από την 1η Απριλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε radit test ενώ οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό και αναβατήρες (τελεφερίκ).

Τα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης).

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε αποφασιστεί ότι η καραντίνα πλέον στους πολίτες που νοσήσουν από κορωνοιό δεν είναι υποχρεωτική. Ο εκάστοτε γιατρός θα γράφει αναρρωτική άδεια στον νοσήσαντα ωστόσο το αν θα μείνει στο σπίτι του ο προσβεβλημένος από κορωνοιό ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Από την 1η Απριλίου δεν θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα, θα είναι μόνο υπό μορφή σύστασης.

Δείτε επίσης