Υγεία

Ψυχική Υγεία:Το πρώτο πανελλαδικά Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων, στον Πειραιά

«Θα προσφέρει υπηρεσίες ομαδικές και ατομικές, δωρεάν για τους συμπολίτες μας» δήλωσε η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη

Ψυχική Υγεία: Το πρώτο πανελλαδικά Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων, δημιουργήθηκε στον Πειραιά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει στον χώρο της υγείας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της πρώτης πανελλαδικά δημόσιας μονάδας Ημερήσιας Στήριξης Εργαζομένων που δημιουργήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, παρουσία σημαντικών παραγόντων από τον χώρο της ψυχικής υγείας, του Μητροπολίτη Πειραιώς, του δημάρχου κ. Μώραλη, αλλά και του προέδρου της ΠΕΨΑΕΕ Μενέλαου Θεοδωρουλάκη.

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων περιλαμβάνεται στις Δομές οι οποίες υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0 σε συνεργασία με την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΠΣΑΕΕ).

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες στη νέα Δομή περιλαμβάνουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και του εργασιακού στρες, την ανάπτυξη επαγγελματικής προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας, την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας, την επανένταξη στην εργασία, την επαγγελματική ανάπτυξη και συμβουλευτική για αλλαγές σταδιοδρομίας, την επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρία ή ευάλωτων ομάδων και την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, του mobbing και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Επιπλέον, η Δομή θα παρέχει εξειδικευμένες δράσεις υποστήριξης των ναυτικών μέσω διαδικτύου. Παράλληλα το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα πραγματοποιεί και δράσεις στους χώρους εργασίας των εργαζομένων.

Στελέχωση

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στο Πειραιά στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από δύο Ψυχολόγους, δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς, δύο Συμβούλους Απασχόλησης, έναν Ψυχίατρο και έναν Επισκέπτη Υγείας και θα λειτουργεί δωρεάν για τους πολίτες κατόπιν ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω email.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επεσήμανε:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να εγκαινιάσουμε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τις ψυχοπιεστικές συνθήκες, που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και της προκληθείσας οικονομικής κρίσης.

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Πειραιά θα προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης ομαδικές και ατομικές, δωρεάν για τους συμπολίτες μας. Είναι η πρώτη Δομή που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης κι ακολούθως θα περάσει στον Τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Εντάσσεται σε διακριτό άξονα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας με ορίζοντα δεκαετίας και έχει εγκριθεί από την Βουλή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΨΑΕΕ Μενέλαος Θεοδωρουλάκης ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο κέντρο θα παρέχει ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης για τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους εξ αποστάσεως και διά ζώσης δεδομένο ότι οι συνθήκες του επαγγέλματος του ναυτικών τους οδηγούν σε μακροχρόνια απουσία από το σπίτι που συμβάλλει στη δημιουργία διαφόρων συναισθηματικών και ψυχικών επιπτώσεων.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρουλάκης ευχαρίστησε το προσωπικό της ΠΕΨΑΕΕ για την υλοποίηση του στόχου της έναρξης λειτουργίας της πρώτης μονάδας ψυχικής υγείας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ιδιαίτερα την εθελόντρια Ειρήνη Δρούζα για την αισθητική ποιότητα του Κέντρου, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση των δημιουργιών των μελών του Εξειδικευμένου κέντρου ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας – “Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου” ΠΕΨΑΕΕ.

Δείτε επίσης