Υγεία

Long Covid: Συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών από τη Τηλεφωνική Γραμμή «10306»

Εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση από την υφυπουργό υγείας Ζωή Ράπτη

Long Covid: Συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών  από τη Τηλεφωνική Γραμμή «10306»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρία χρόνια από την πανδημία του κορωνοιού και πολλοί από αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, αντιμετωπίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συνέπειες του long covid.

Στην χώρα μας όπου οι θάνατοι από τον κορωνοιό έχουν ξεπεράσει τις 35 χιλιάδες αυτά τα τρία χρόνια, έχει αφήσει και χιλιάδες ανθρώπους να υποφέρουν από τα μακράς διάρκειας συμπτώματα αυτού.

Άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη ιατρική και ψυχολογική και οι οποίοι έχουν βρει βοήθεια στους επιστήμονες της Τηλεφωνικής Γραμμής 10306.

Μια Γραμμή Ζωής, που θα συνεχίσει να λειτουργεί και για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID-effect), μετά την απόφαση του υπουργείου υγείας για την περαιτέρω χρηματοδότησης της.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη 22/3 στη Διαύγεια, η γραμμή «10306» επιχορηγείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το ποσό των τετρακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (465.000€) στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας

Δωρεάν Υπηρεσίες στους πολίτες

Η Τηλεφωνική Γραμμή 10306 προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες, με απομακρυσμένη υποστήριξη, ακρόαση και συμβουλευτική προς όλο τον πληθυσμό και για ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού και ιδιαίτερα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας COVID19 και άλλες κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Η Γραμμή προσφέρει στήριξη μέσω εξειδικευμένων στελεχών, όλο το 24ώρο, ανώνυμα και εμπιστευτικά. Εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέχονται ακόμη στο προσωπικό των νοσοκομείων, στους ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς και σε παιδιά, εφήβους και τα μέλη των οικογενειών τους που βίωσαν τις επιπτώσεις του.

Φορέας λειτουργίας της γραμμής είναι η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», λόγω της εμπειρίας της στη λειτουργία της γραμμής από το 2020.

Υπηρεσίες 10306

Καλώντας στο 10306 από σταθερό ή κινητό, χωρίς χρέωση, οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες, πατώντας τα πλήκτρα 1, 2, 3 και 4 αντίστοιχα:

  1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης, όλο το 24ωρο
  1. Παροχή ψυχοκοινωνικής μέριμνας (κοινωνικός λειτουργός)
  1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης οικογενειών, παιδιών και εφήβων για το Σιδηροδρομικό Δυστύχημα στα Τέμπη (όλο το 24ωρο)
  1. Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

Δείτε επίσης